Zatrzymanie do kontroli - otwarcie maski oraz schowków

• Autor wątku Autor wątku Lechu345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lechu345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień Dobry, mam pytanie odnośnie tego, czy policjant ma prawo w trakcie kontroli poprosić mnie np: o otwarcie maski auta, celem sprawdzenia wycieków i innych kwestii technicznych ? Czy może też zarządać otwarcie schowka czy bagażnika ?

Może o ile ma uzasadnione podejrzenia, że coś tam znajdzie

Ma prawo z tym, że należy żądać konkretnego uzasadnienia. Czego szuka, co jest podstawą czy jesteś o coś podejrzewany. Tak jak w przypadku gdy chce abyś otworzył pokrywę silnika. Szuka np.wycieków jest to konkretne uzasadnienie. Ale w przypadku wycieków często widać je od spodu tak więc zasugerował bym mu aby wczołgał się pod samochód. Co do zaglądania do schowków bądź bagażnika przycisnął bym go czego szuka a po przeszukaniu niech sporządzi notatkę z przeprowadzenia czynności.

haszczur napisał:
Co do zaglądania do schowków bądź bagażnika przycisnął bym go czego szuka a po przeszukaniu niech sporządzi notatkę z przeprowadzenia czynności.

Zawsze zastanawiam się skąd ludzie mają tyle czasu ... Może nie mają żadnych zainteresowań? Zamiast załatwić sprawę w kilka minut to będę kwestionowali każde polecenie, domagali się tłumaczeń, notatek, wyjaśnień. Oczywiście-co kto lubi. Ja pokazałbym co trzeba i pojechał dalej.

forg napisał:
Zawsze zastanawiam się skąd ludzie mają tyle czasu ... Może nie mają żadnych zainteresowań? Zamiast załatwić sprawę w kilka minut to będę kwestionowali każde polecenie, domagali się tłumaczeń, notatek, wyjaśnień. Oczywiście-co kto lubi. Ja pokazałbym co trzeba i pojechał dalej.

Tak to jest jak doradza prawnik teoretyk. Będą doradzać protokoły ze wszystkiego.
Tak jak forg napisał, prościej pokazać jak nie masz nic na sumieniu i 2 minuty później jechać sobie dalej

forg napisał:
No, myśle, że to zalezy od sytuacji.
O ile tez bym otworzył bagażnik czy schowek w aucie i nie byłoby to dla mnie żadnym problemem natury... hmm "strat moralnych" - o tyle, już żądanie przez policje odblokowania telefonu jest już troche przegięciem i tutaj bym sie już domagał czegoś wiecej, niż "bo wygląda pan podejrzanie"

Panowie jest to zasadniczo forum prawna czy koleżeńska posiadówka przy browarze i teoretyzowanie o prawie nie znając jakiego kolwiek art. W przypadku przeszukania musi mieć uzasadnione podejrzenie inaczej może cmoknąć Cie w pompkę. Jest coś takiego jak Ustawa o ruchu drogowym radziłbym poczytać, nie jest pisana ani cyrlicą ani po chińsku ;)

delform_17 napisał:
W przypadku przeszukania musi mieć uzasadnione podejrzenie inaczej może cmoknąć Cie w pompkę.

A to "uzasadnione podejrzenie" to gdzie jest zdefiniowane mądralo?

Lovor napisał:
Może o ile ma uzasadnione podejrzenia, że coś tam znajdzie
buhaha., Weź się nie wypowiadaj w sprawach o których nie masz pojęcia.

Powtarzasz te słówko "podejrzenie'' jak wielu idiotów na necie, bo jakiś inny idiota sobie wymyślił że zawsze i wszędzie musi to być.

haszczur napisał:
Ma prawo z tym, że należy żądać konkretnego uzasadnienia. Czego szuka, co jest podstawą czy jesteś o coś podejrzewany. Tak jak w przypadku gdy chce abyś otworzył pokrywę silnika. Szuka np.wycieków jest to konkretne uzasadnienie. Ale w przypadku wycieków często widać je od spodu tak więc zasugerował bym mu aby wczołgał się pod samochód. Co do zaglądania do schowków bądź bagażnika przycisnął bym go czego szuka a po przeszukaniu niech sporządzi notatkę z przeprowadzenia czynności.
kolejny internetowy znawca. haahahah.

z tymi wyciekami i tym czołganiem, to już gdzieś czytałem - klepiesz totalne głupoty jak wielu idiotów na necie.

"Przeszukanie" - buahahah

"notatke z czynnosci" - buhaahah.

Najpierw odpowiedz po uja zaglądałby policjant do jakiegoś schowka ??. Tworzysz problem z dupy i dopisujesz głupoty !!.

ja pierd**ę. Przestańcie słuchać idiotów z neta, bo się pakujecie na minę a tymi swoimi durnymi wypowiedziami pakujecie innych.
Wy macie prawo jazdy i czy od zdania egzaminu chociaż raz zaglądaliście do przepisów ?. Wątpię, czytając wasze bzdury

EAGLE77 napisał:
Ja bym pokazał a potem napisał zażalenie na czynności.

wrzuć treśc tego twojego zażalenia. Może być zabawnie.

delform_17 napisał:
Panowie jest to zasadniczo forum prawna czy koleżeńska posiadówka przy browarze i teoretyzowanie o prawie nie znając jakiego kolwiek art. W przypadku przeszukania musi mieć uzasadnione podejrzenie inaczej może cmoknąć Cie w pompkę. Jest coś takiego jak Ustawa o ruchu drogowym radziłbym poczytać, nie jest pisana ani cyrlicą ani po chińsku ;)

obstawiam pierwszą częśc twojego pierwszego zdania, a co należy jednoznacznie opisać i wyśmiać aby zostało zauważone. Odpisują ludzie pokazujacy że nie mają za grosz pojęcia o ruchu drogowym. A najgorsze jest to że oni mają z pewnością prawo jazdy. Tradycyjnie przy takich tematach tacy podpowiadacze używają słowo "przeszukanie" i "notatka" - hahah,,bo tak idioci na necie podpowiadają a co gorsza to takie durnoty wypisują na stronach motoryzacyjnych typu auto świat i podobne. Mam ubaw przy czytaniu takich podpowiedzi, ale mam tylko nadzieję że piszący pytanie z nich nie skorzysta bo sie wpakuje na minę.

Lechu345 napisał:
Dzień Dobry, mam pytanie odnośnie tego, czy policjant ma prawo w trakcie kontroli poprosić mnie np: o otwarcie maski auta, celem sprawdzenia wycieków i innych kwestii technicznych ? Czy może też zarządać otwarcie schowka czy bagażnika ?
Pytanie sformułowane zbyt ogólnie, ale często w takiej formie pada na wielu forach w necie. Jest to bardzo zastanawiające że w czasach dostępu do neta ludzie mają totalnie w du*pie poczytać kilka stron odpowiednich przepisów, aby sobie coś utrwalić, przypomnieć, dowiedzieć a tym bardziej że i Ty masz z pewnością prawko, a nie znasz podstaw.
Odpowiedź może być tylko jedna na tak postawione pytanie: TAK oraz NIE ZAWSZE.
Napisz po co miałby zaglądać np. do jakiegoś schowka gdy nie ma potrzeby związanej z daną okolicznością ?. To samo pada w różnych miejscach na necie. Opisz od siebie.
Moja rada; przestań słuchać i czytać i brać za poważne to co jest w necie, bo sobie napytasz problemów. Kompletnie olej pisane tutaj podpowiedzi bo to ta sama droga do problemów.
Po przeczytaniu tego weź otwórz ustawe prd i inne i zacznij czytać. Tam wszystko masz. Wystarczy chcieć zamiast marnować czas na czytanie głupich podpowiedzi pakujących na minę. Na obecnych kursach jazdy uczą czegokolwiek, czy tylko rozmowy o dupie Marynie ?. Nie zachęcają aby po zdaniu na prawko, dalej co jakiś czas zaglądać tu i tam i sobie poczytać ?

forg napisał:
A to "uzasadnione podejrzenie" to gdzie jest zdefiniowane mądralo?
Nie zadawaj im takich trudnych pytań :) :) . Otrzymasz odpowiedź : sam sobie poszukaj, albo wejdź na neta i pooglądaj mądralińskich idiotów chodzących z kamerkami

delform_17 napisał:
W przypadku przeszukania musi mieć uzasadnione podejrzenie inaczej może cmoknąć Cie w pompkę.
masz pojęcie czym jest czynność zwana "przeszukanie" i kiedy ona występuje, czy tylko bezwiednie powielasz głupoty motoryzacyjnych dziennikarzy i innych z neta ??

Temat wałkowany od zarania dziejów, a wielu dalej z wiedzą stoją w epoce kamienia łupanego :( :(

Powrót