Zatrzymanie dziecka w Niemczech przez ojca.

• Autor wątku Autor wątku Tiamaria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tiamaria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
mój 4 letni syn ma obywatelstwo polskie (urodzony w Polsce , mieszka od urodzenia do nadal w Polsce) i niemieckie.Ojciec Niemiec , matka Polka.
Ojciec wnioskuje do sądu polskiego o prawo wywozu dziecka na widzenia i urlopy do Niemiec.
Czy znane są Wam sytuacje , że dziecko de facto Niemiec ,może pozostać przy ojcu?Podobno ojciec może ,mając dziecko zameldowane u siebie w Niemczech ( niepotrzebna na to moja zgoda) - wystąpić do niemieckiego sądu o opiekę i dostanie ją w trybie szybkim.Dziecko jest wtedy podobno nie do odzyskania dla matki Polki.
Podobno nawet może być zatrzymane w Niemczech bez sądu , gdyż "powraca do ojczyzny" i nawet wobec wyroków polskiego sądu o pieczę u matki - dziecko jest nie do odzyskania.
Czy to prawda ?! Jak mam argumentować w sądzie ,by 4 latek nie był w tej sytuacji wywożony za granicę w ramach widzeń?
Będę wdzieczna za apomoc.

Jeżeli ojciec dziecka ma pełne prawa rodzicielskie względem dziecka, płaci na nie zasądzone alimenty i nie zaniedbuje go, ma prawo do widzeń z dzieckiem. Czy to nie zostało uregulowane przez sąd? Byliście małzeństwem?
Jeżeli nie jest to uregulowane, to ojciec może jak najbardziej wystąpić do sądu o wyznaczenie widzeń z synem. Dodam tylko, że jest to kwestia umowna, ale najprawdopodobniej będzie Pani zobowiązana zawozić to dziecko do Niemiec. A ojciec będzie zobowiazany je oddawać do Polski po widzeniu. Nie możecie się sami dogadać w tej sprawie, to niech Pani czym prędzej uda się do sądu o ustalenie prawa do opieki przy pani osobie. Je4sli to nie będzie uregulowane, jak on zatrzyma dziecko, nic Pani nie wskura.

Powrót