Zatrzymanie innych rzeczy niż w nakazie

• Autor wątku Autor wątku dadagoryl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dadagoryl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Ostatnio miałem przeszukanie, policja miała nakaz na produkty bez akcyzy, jednak nic nie znaleźli i przyczepili się do komputera. Zabrali komputer, dysk i płyty. Miałem tam różne filmy, mp3, windows też nie był legalny. Na niczym jednak nie zarabiałem. Złożyłem zażalenie do prokuratury o bezprawne zagarnięcie. Czy mogą urzyć moich rzeczy jako dowodów skoro zagarnęli je bez nakazu i czy mam szanse na odzyskanie kompa? Proszę o pomoc w tej sprawie.

przeszukanie jest wystawiane na cały lokal mieszkalny łącznie z piwnicą i garażem itp w celu ujawnienia jakiś konkretnych przedmiotów (w tym wypadku produktów bez akcyzy) oraz innych przedmiotów pochodzących z przestępstwa,służących do popełnienia przestępstwa lub posiadanie których jest zabronione.

Skoro ujawniono u pana rzeczy w postaci nielegalnego oprogramowania to słusznie że komputer został zatrzymany do ekspertyzy przez biegłego. W przypadku ujawnienia na nim jakichkolwiek "lewych" programów prawdopodobnie zostanie on uznany za dowód w postępowaniu ,a w konsekwencji ulegnie przepadkowi na Skarb Państwa.

Tak że moim zdaniem nie ma szans na odzyskanie kompa skoro jak sam pan stwierdził było tam lewe oprogramowanie.

Też byłam mocno zdziwiona,kiedy w trakcie przeszukania Panowie spytali gdzie mamy piwnicę i garaż.Ale nie poszli...nie chcciało im się :wink:

Powrót