Zatrzymanie na lotnisku, prośba o widzenie

• Autor wątku Autor wątku emilia999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emilia999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
moj chlopak zostal zatrzymany na lotnisku i przewieziony do as w poznaniu prawdobodobnie byl scigany listem gonczym za nieplacenie alimentow pojechalam do as ale nie udzielono mi zadnych informacji bo nie jestem rodzina niewiem co dalej robic?czy mam pisac do prokuratora z prozba o widzenie?czy mam mu wyslac juz paczke zywnosciowa?czy jest mozliwosc zeby on do mnie zadzwonil jesli jest tam 3 dni?czy moze napisac mi list skoro zabrali go tak jak stal i nie ma ze soba nawet zadnej kartki nie mowiac o znaczku mial ze soba tylko troche kasy ale czy przyda mu sie ona na cos?czy moze cos kupic w kantorze?prosze o pomoc

Pamiętam jak mojego brata deportowali z francji bo się nie stawił na jakąs tam sprawę to nie mogliśmy z nim miec żadnego kontaktu mama pisała prośby do sądu o widzenie a listy szły do sądu a potem do niego i na odwrót.i tak było do sprawy na sprawie dostał zawiasy i niby mógł już wyjśc ale musiał odsiedzieć za list gonczy 3 msc..

a jak dlugo moze czekac na rozprawe bo czytalam ze od 3 do6 miesiecy a nawet do pol roku

choc moj facet liczyl sie z tym ze go zatrzymaja i powiedzial mi ze mam mu dac 2 tygodnie o co mu wlasciwie chodzilo? wychodzi na to ze ja nie jestem wstanie nic zrobic?ta bezradnosc jest ztraszna jestem zalamana prosze piszcie

mój brat czekał ponad miesiąc ale po rozprawie mimo tego że był wolny to i tak musiał siedziec te 3 msc tz.2 bo miesiąc mu odliczyli.Jak sie nie mylę to do 3 msc się czeka ale byc może w jakiś przypadkach więcej..napewno ktoś ci jaśniej odpowie na to pytanie bo ja nie jestem pewna, a nie chcę Cię zmylic.

dzieki za informacje a moze wiesz czy moge mu wyslac jakas paczke zywnosciowa lub list?czy jesli mial kase to mogl sobie cos kupic w tym kanrtorku w areszcie?

Możesz zrobić paczkę żywnościową do 5 kg możesz pisać listy. Kolejne pytania na ten temat w odpowiednich wątkach zadawaj. Jak miał pieniądze to połowę mu zabiorą na żelazną kasę a za drugą połowę będzie mógł sobie zrobić zakupy.
A czy on siedzi jako skazany czy jako tymczasowo aresztowany? Jak aresztowany to zgodę na widzenie musi wydać sąd bądź prokurator zależy do czyjej dyspozycji jest osadzony. Jeśli jest skazany to wystarczy że wpisze cię na listę widzeń i zostanie ona zatwierdzona przez dyrektora ZK/AŚ
Tymczasowe aresztowanie może trwać i rok i dłużej. Na sprawę można czekać również bardzo długo zależy to od zawiłości sprawy. Można czekać miesiąc jak i kilkanaście miesięcy. Jeśli to ma być sprawa o alimenty to myślę że szybko się skończy. Rozumiem że on się ukrywał?
Emilia zapoznaj się z tematami http://forumprawne.org/wieziennictwo/400-listy-aresztowanego.html
http://forumprawne.org/wieziennictwo/361-paczka-dla-aresztowanego.html
http://forumprawne.org/wieziennictwo/611-widzenia-tymczasowo-aresztowanego.html

tak ukrywal sie przez poltora roku ale teraz przylecial zeby rozwiazac ta sprawe i splacic alimenty w grudniu i styczniu zaczasal juz wplacac na konto mam nadzieje ze to cos pomoze w sprawie

A miał już wyrok za niespłacanie alimentów?

tak 8 miesiecy w zawieszeniu na 1,5 roku wtedy tez nie placil ale te poltora roku juz minelo wiec niewiem czy moga mu to odwiesic bo sie nie przystosowal

Nie można mieć wyroku zawieszonego na 1,5 roku. Można mieć co najmniej na 2 lata i w ciągu 2 i pół roku mogą odwiesić. Skoro się ukrywał to może sąd zaocznie odwiesił mu wyrok i dlatego znalazł się w ZK?
To takie moje gdybanie ale wydaje mi się najbardziej prawdopodobne

emilia witaj, rozumiem, że nie udzieają Ci informacji bo jesteś osobą "obcą", zawsze możesz jednak spróbować dowiadywać się jako narzeczona lub konkubina, wiele z nasz jest w takiej właśnie sytuacji. Zapraszamy na Temat wolny

Powrót