zatrzymanie po alkoholu

• Autor wątku Autor wątku brucelee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rozporządzenia nie wiążą sądu....
szczególnie to o znakach drogowych, co?

Sędziowie podlegają tylko Konstytucji i ustawom (art. 178 ust. 1 Konstytucji). Jeśli Sąd stwierdzi, że rozporządzenie nie jest zgodne z ustawą może odmówić zastosowania rozporządzenia. Dlatego nie do końca ścisłe jest stwierdzenie, że Sąd podlega rozporządzeniom.

Luki_attorney napisał:
rozporządzenia nie wiążą sądu....
szczególnie to o znakach drogowych, co?

A na to jest przepis ustawowy - art. 92 kw oraz zapisy w ustawie - prawo o ruchu drogowym.

Ale wzory znaków drogowych i związane z nimi normy postepowania są okreslone w rozporządzeniu.
Rozporządzenie to akt prawa powszechnie obowiązującego. Zarządzenie to akt prawa wewnętrznego, obowiązujący jednostki organizacyjnie podległe wydającemu zarządzenie.

Witam,
zostałem zatrzymany po spożyciu alkoholu. Wypiłem dzień wcześniej, alkomat wykazał 0,36 promila, jednak co mnie dziwi przy drugim dmuchaniu wykazało 0,40. Zaznaczę, że biorę leki na cukrzycę. Po konsultacji z lekarzem ten stwierdził, że to właśnie leki mogły spowodować, że miałem tendencję zwyżkową. Przed wyjazdem badałem się nieatestowanym alkomatem i wyszło mi 00,00. Jak myślicie czy sąd weźmie to pod uwagę? zdarzyło mi się to po raz pierwszy. Jakiej kary mogę się spodziewać? Nie ukrywam, że zależy mi na odzyskaniu prawka, bo jestem zawodowym kierowcą. Czy kara zatrzymania prawka do roku wchodzi w grę w moim przypadku? Proszę o odpowiedź.

Powrót