Zatrzymanie prawa jazdy a prowadzenie skutera

• Autor wątku Autor wątku kam82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kam82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chcialam sie dowiedziec jak wyglada sprawa z zatrzymaniem prawa
jazdy!!??

Powiedzmy ze sad ozeka wyrok o zatrzymaniu prawa jazdy i pozbawieniu
osoby
prawa do poruszania sie pojazdami mechanicznymi na jakis okres czasu!

I teraz tak mozna to zrozumiec tak ze taka osoba nie moze poruszac sie
pojazdami na ktore potrzebny jest wydawany odpowiedni dokument (prawo
jazdy)
upowaznajace do prowadzenia pojazdu.
Nie moze takze ubiegac o prawo jazdy na inny pojazd mechaniczny o
napedzie
spalinowym.

Zastanawia mnie jednak jak taki wyrok ma sie do poruszania sie na
skuterze o
pojemosci do 50ccm na ktory nie potrzeba zadnego uprawnienia do
prowadzenia
takiego pojazdu (wystarczy dowod osobisty), a jest to pojazd
mechaniczny
!!??

Sąd orzeka o zakazie prowadzenia pojazdow mechanicznych.
Zakaz ten obejmuje takze pojazdy typu skuter.

Odp: Zatrzymanie prawa jazdy a prowadzenie skutera

A nie jest to jakas nadinterpretacja jakichs przepisow ??

16 latek takze nie moze poruszac sie pojazdami mechanicznymi i nie moze zrobic prawa jazdy. Na skuterze jednak moze poruszac sie w sposob legalny!
Mowa tu oczywiscie o skuterze do pojemosci skokowej silnika do 50 ccm a nie powyzej tej pojemosci na ,ktory potrzebne jest prawo jazdy jak na motor!

Nie jest. Pojazdem mechanicznym jest także motorower. Oraz np. motorowka oraz samolot.

O uprawnieniach do kierowania motorowerem mowi prawo o ruchu drogowym. Ow przytoczony 16-latek nie moze poruszac się pojazdami silnikowymi, a to kategoria węższa niz pojazd mechaniczny.
Poza tym nieprawda jest, ze 16-latek moze sie poriuszać motorowerem "bez niczego".
46) "motorower" - pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;

Art. 87. 3. Nie wymaga się uprawnienia do:
1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat;
2) prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.

Art. 96. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
1) rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
2) motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;
3) pojazdem zaprzęgowym - jest prawo jazdy, karta motorowerowa lub rowerowa, jeżeli osoba uprawniona ukończyła 15 lat.
2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.
3. Kierować rowerem wieloosobowym oraz przewozić na rowerze inną osobę może osoba, która ukończyła 17 lat, a kierować po jezdni wózkiem inwalidzkim poruszanym siłą mięśni kierującego - osoba, która ukończyła 13 lat.

Mam taką samą sytuację

Ponieważ jestem karany z art. 86, i mam zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych w strefie ruchu lądowego na 10 miesięcy, to chciałbym wiedzieć jakie pojazdy mogę prowadzić, oraz czy zdażało się że mogą mi oddać prawo jazdy wcześniej. Pytam dlatego ponieważ mój Brat miał zabrane prawo jazdy za jazde pod wpływem alkocholu i oddano mu je przed terminem jaki miał wyznaczony, natomiast ja miałem kolizję drogową i zabrano mi prawo jazdy z art. 86. Jak to wygląda prawnie?
Z góry dziękuje.

Witam
za jazdę po piwku (0,24 mg/l) dostałem wyrok nakazowy w którym jest oprócz kary grzywny coś takiego :

na podstawie art. 87 paragraf 3 kw orzeka wobec obwinionego środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów samochodowych na okres 6 miesięcy

nie jest określone to że pojazdami mechanicznymi ,a także nie ma nic o rowerach , i o te mi chodzi - czy mogę jezdzić teraz rowerkiem czy też nie ??
Dziękuję z góry za odpowiedzi

BTW i przyznaję z pokorą że była to moja głupota

"pojazd samochodowy" - pojazd silnikowy, ktorego konstrukcja umozliwia jazde z predkoscia przekraczajaca 25 km/h; okreslenie to nie obejmuje ciagnika rolniczego.

Rower nie miesci sie w tej definicji wiec moim zdaniem mozna jezdzic :)

Co prawda stary wątek ale się podłączę.Jeżeli jadę skuterem a mam zatrzymane prawo jazdy,jakie jest prawdopodobieństwo że policja to sprawdzi? Po zatrzymaniu daję dowód os. i mówię że nie mam prawa jazdy (nie że mi je zatrzymano)

P/S pytam z czystej ciekawości bo nie mam skutera:)

Standardowo podczas kontroli drogowej wrzuca się legitymowanego w System i tan takowa informacja jest.

Witam wszystkich mam takie pytanie może jest ono troszkę głupie ale mnie męczy więc: czytam na forum o zakazie prowadzenia pojazdów mechanicznych a w tym także rower który jest napędzany siłą mięśni tak? a gdyby była taka sytuacja gdzie pijany kierowca powodujący wypadek i skazany powiedzmy wyrokiem sądu ma takowy zakaz np na 3 lata i w pierwszym roku tegoż zakazu jego stan zdrowia by się pogorszył i wylądował by na wózku inwalidzkim który też jest napędzany siłą mięśni to co???? ma zakaz? i ma siedzieć w domu??? ha ha ha

Wózek inwalidzki traktuje się jako pieszego.

Witam zostałem zatrzymany na skuterze na zakazie sądowym podwójnym. za każdym razem byłem trzeźwy. teraz prokurator postawił mi zarzut pozbawienia wolności na okres 8m-sc. Jak mogę się odwołać aby dostać mniej bądź wcale nie iść za kratki. Patrząc nikomu krzywdy nie zrobiłem. dojeżdżając do dziewczyny 8km raz w tygodniu???? proszę o jakieś rady.

Nie wiesz, że sędziowie bardzo nie lubią, jak się olewa ich wyroki? Dlatego nie licz na łagodne potraktowanie.

A mnie cieszy ze szykuja ustawe o zakazie dozywotnim ;)
drugi raz po alko albo zlamanie zakazu i mamy dozywotni zakaz :cool:

powinni ten przepis do pana pani pierwszego go zastosowac ;)

Osoba skazana takim wyrokiem będzie jeździć bez dokumentów. Nie wiem czy o to chodzi.

MMPM napisał:
Sąd orzeka o zakazie prowadzenia pojazdow mechanicznych.
Zakaz ten obejmuje takze pojazdy typu skuter.

A jak to się ma do Ustawy o ruchu drogowym:

32) pojazd silnikowy — pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego

witam. podłączam sie do tematu.

jestem kierowcą busa.
z powodu iż zimno ostatnio wracałem do domu firmowym busem.
jednakże zdarzyło się że pojechałem szefa skuterem zaparkowałem pod blokiem, pomyliło mi się że bus na parkingu a nie skuter i wypiłem 3 piwa.
o godzinie 22 moze 23 pojechałem zaparkować skutera 50cc w garażu u dziewczyny. jakieś 200 metrów. małe natężenie ruchu zero przechodniów. cokolwiek ona jako pasażer.
następnie policja czekała już na mnie. alkomat wykazał 0,29 0,31 0,28.

Co mam zrobić w tej sytuacji? starać sie o zakaz prowadzenia jednośladów czy poddać sie dobrowolnie karze. musze mieć prawko b to moja jedyna praca. i dobra. Nawet jeśli strace prawko b to zbliża sie jesień, zima i brak prawa jazdy uniemożliwi mi dojazd do innej pracy którą możliwe iż mógłbym dostać oddalonej o 10km.

Co robić? Jak z tego wybrnąć? może nawet można uzyskać zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych za wyjątkiem dojazdu do pracy? utrzymujemy sie z mojej pracy oraz dziadków emerytur. Nigdy nie wsiadłem do samochodu pod wpływem alkoholu. skuter to mała waga i 45 powinien... ale 60 wyciąga...??? doradźcie coś.

jak to wogóle jest !!!!! że za prowadzenie motoroweru którym jade na dowód (1986) i nie potrzebuje żadnych uprawnień. PRZECIEŻ mógłbym nawet nieznać dwóch znaków ustąp i masz pierwszeństwo! tak jak moja dziewczyna i jeździć skuterem legalnie. a tu ciągam 3.5 tonowy zestaw. jestem dobrym kierowcą wiem. nawet mam dowody bo spóźniam sie do pracy ale szef nie chce nikogo innego. a zabiorą mi prawko za jazde kosiarką? pozbawić 4 ludzi chleba albo wpędzić do piachu jak jakiś idiota tam będzie jeździł za mnie? czy to jest sens?

czy moja historia prowadzenia b. może coś dać? osobówki bezwypadkowo cała polska, zaopatrzenie dostawca konwojent bus powiat, rejon dróg, niemcy z ekipą elektryków, holandia, bus z maszyną. da ta opowieść coś?

ja w miesiąc robie z 4tys km tym busem z maszyną. niektórzy kierowcy przez 10 lat tyle niemają. ....

Ostatnia edycja:
Witam w sprawie znajomego proszę o pomoc
Ma zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, jednak jechał skuterem (nie motorowerem), i został zatrzymany.
Co mu teraz poradzić, czy jest jakieś orzecznictwo, jakieś argumenty na korzyść, skoro pojazd mechaniczny jest zdefiniowany niejednoznacznie w prawie o ruchu drogowym a orzecznictwo wynika raczej z wytycznych sądu najwyższego co jednak nie jest ściśle określone.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

z góry dziękuję

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Może i wątek stary... Kto dostał zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych nie może jezdzić: autem,traktorem,skuterem,motorowerem nawet motorówką po jeziorku!!!.... Chyba,że sąd na to pozwolił, ale to bardzo mało realne... Co grozi za złamanie zakazu sądowego to se "wygooglujecie".... :D

Powrót