Zatrzymanie prawa jazdy w Polsce a jazda samochodem w Niderlandach

• Autor wątku Autor wątku Rafaello88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafaello88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zatrzymano moje prawo jazdy w Polsce za jazdę do alkoholu. Teraz wyjeżdżam do Holandii. Czy mogę w urzędzie gminy poprosić o wydanie duplikatu dokumentu, którego w Polsce używać nie będę a wymienie ten dokument w Holandii na Niderlandzki.

Ew. druga sprawa jest taka, że pomimo odebranego dokumentu posiadam drugi dokument, który kiedyś zgubiłem po czym wydano mi nowy (który mi odebrano) a ten stary cały czas mam. Czy taki dokument mogę wymienić na Niderlandzki?

Z poważaniem

Rafał

Zadaj sobie pytanie i na nie odpowiedz - czego tak naprawdę cię pozbawiono.

Jak to dzialanie wlasciwie nazwac, ustanowienie zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych, czy konfiskata PJ?

Oczywiscie powodow takiego stanu rzeczy jest kilka: %, przekroczenie predkosci, stworzenie zagrozenia w RD), ale skoro PJ jest wlasnoscia Kowalskiego, nie rozumiem dlaczego jesli zakaz dotyczy wylacznie terytorium RP musi on oddac dokument PJ, skoro w CEPIKu i tak pod jego peselem jest informacja o wstrzymanych uprawnieniach. Kowalski placil za wydanie samego dokumentu, a dwa ze zakaz nie dotyczy zagranicy, czy moze sie myle?

Minął okres, kiedy gmina wydawała prawko. Jakbyś chciał otrzymać międzynarodowe prawko, to i tak organ powiatu ziemskiego bądź grodzkiego nie wyda, ponieważ jest ono ważne z krajowym prawem jazdy, które masz odebrane za alkohol.

Luislo.. a jak formalnie wygląda sprawa , kiedy delikwent nie odda dokumentu PJ, a Sąd i starosta ustanowią zakaz, a on wyjedzie za granicę?

Wówczas posiada uprawnienia do kierowania za granicą RP?

kubaziel napisał:
Luislo.. a jak formalnie wygląda sprawa , kiedy delikwent nie odda dokumentu PJ, a Sąd i starosta ustanowią zakaz, a on wyjedzie za granicę?

Wówczas posiada uprawnienia do kierowania za granicą RP?

starosta nie orzeka zakazu, tylko cofa uprawnienia w drodze decyzji. Sad orzeka zakaz wedle nowych przepisów. Tak jak napisałem międzynarodowe prawo jazdy jest równoznaczne z obowiązującym krajowym prawkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie zrobienia prawka holenderskiego.

Czysto teoretycznie pytam, co w przypadku jesli delikwent nie odda PJ do urzedu, wyjedzie z PJ za granice.. czy na terenie UE istnieje jakas baza danych, z ktorej Policja nie wiem holenderska, francuska, wloska, niemiecka zasiegnie informacji, ze PJ konkretnej osoby z Polski jest niewazne?

To jak w koncu dziala to prawo? Jeśli mam polskie prawo jazdy i mi je zatrzymaja zagranica to i tak musza mi je zwrocic do Polski bym w kraju mogl jezdzic.

DanGW przeciez o tym bylo juz w kilku wczesniejszych postach.. dokladnie tak jak napisales, a tak troche mieszasz w temacie

DanGW napisał:
Jeśli mam polskie prawo jazdy i mi je zatrzymaja zagranica

III SA/Po 540/13 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2013-10-09

Z powyższych względów nie może ulegać wątpliwości, że państwa członkowskie w stosunku do posiadaczy praw jazdy, którzy mają normalne miejsce zamieszkania na ich terytorium, mimo iż nie są państwem członkowskim które wydało to prawo jazdy, mogą na swoim terytorium stosować przepisy prawa krajowego, w tym między innymi w przepisy w sprawach dotyczących kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji, w razie przekroczenia przez takiego kierowcę 24 punktów z tytułu naruszeń krajowych przepisów ruchu drogowego, co zostało uregulowane w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. b P.r.d. (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 25 sierpnia 2011 r., sygn. akt I OSK 1769/10

1. Prawa jady nie masz
2. Sąd orzekł zakaz który obowiązuje na terytorium RP
W Polsce nie wolo ci jeździć ale za granicą z tego co wiem zakaz nie obowiazuje więc jesteś traktowany jako osoba bez prawa jazdy i policja danego kraju może cie ukarac wedle swojego kodeksu. Możesz zrobić prawo jady za granicą, ale jak dojedziesz do polskiej granicy to przesiatka bo masz zakaz.
3. Gdy skończy ci się zakaz możesz w Polsce wymienić zagraniczne prawo jady na polskie
JEŻELI ZABRANO CI PRAWO JAZDY ZA AKLOHOL I ORZECZONO ZAKAZ TO ŻADEN URZĄD NIE WYDA CI ZADNEGO INNEGO DOKUMENTU DO KIEROWANIA
4. Co do starego prawa jazdy jeśeli zgłosiłes jego zagubienie lub kradzierz to automatycznie figuruje ono we wszystkich bazach jako utracone i nie możesz się nim posługiwać bo złamiesz kolejne przepisy prawa. Na wymiane za granica bym nie liczył system schengen ma wprowadzone utracone dokumenty i za granica tez mozesz wpaść w kłopoty oni to sprawdzają, nie ty pierwszy wpadłeś na takli pomysł

kubaziel napisał:
Czysto teoretycznie pytam, co w przypadku jesli delikwent nie odda PJ do urzedu, wyjedzie z PJ za granice.. czy na terenie UE istnieje jakas baza danych, z ktorej Policja nie wiem holenderska, francuska, wloska, niemiecka zasiegnie informacji, ze PJ konkretnej osoby z Polski jest niewazne?

Krajowe pj upoważnia tylko i wyłącznie do poruszania się po drogach państwa, w którym zostało wydane. Czyli jak kierowca będzie chciał legalnie wyjechać za granicę, to i tak nie może się oficjalnie poruszać po drogach np. holenderskich, poniewaz nie ma pj tego państwa lub międzynarodowego, które nie zostanie mu wydane w żadnym urzędzie powiatowym, ze względu na cofnięcie uprawnień za alkohol.

Luislo to samo, co napisałeś powyżej w przypadku odebrania PJ za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym?

kubaziel napisał:
Luislo to samo, co napisałeś powyżej w przypadku odebrania PJ za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym?

Luislo..

Hmm a jakie konsekwencje prawne w przypadku kontroli policyjnej w Niemczech, po ustanowieniu zakazu w Polsce, jeśli wówczas prowadzę pojazd?

Powrót