zatrzymanie

• Autor wątku Autor wątku aniolek020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniolek020

Witam, mój chłopak wyjechał do Niemczech szukać pracy, pewnego dnia legitymuje go policjia i go zatrzymuje. Okazuje się że zostało mu do odsiadki 1000 dni z 6 letniego wyroku za sprawę z 1998 r, to było 12 lat temu. Nie mam narazie dostępu do informacjii, bo nie uznają mnie za rodzinę, mówił tylko że jakiś pracownik socjalny z więźienia była bardzo zdziwiona i mówi, że już raz była taka sprawa i wypuścili chłopaka po 3 tygodniach. Jeśli ktoś orientuje się w prawie niemieckim to mam takie pytania, czy przedawnienie w wyrokach powyżej 5 lat to naprawdę 20!? Co można w tej sprawie wogóle zrobić? Czy jest wogóle jakakolwiek szansa na jego wyjście?
Dodam tylko, że gdybyśmy wiedzieli, to napewno by tam nie pojechał.

po pierwsze, troche za malo podanych informacji zeby mozny bylo cokolwiek okreslac,
po drugie, dostal 6 lat, zostalo 3 do odsiadki czyli odsiedzial polowe i wyszedl warunkowo ? uciekl?

był deportowany i resztę wyroku odbył w Polsce (do samego końca )

skoro odsiedzial wszystko to znaczy, ze zostal zatrzymany z innego powodu niz stara kara.
jesli natomiast to sa "stare sprawki" to prosze w polsce wyjasnic sprawe, powinni po zakonczeniu wyroku wyslac takie pismo do sadu niemieckiego, ktory orzekl ta kare

już napisał do prokuratora w Niemczech który wydał nakaz aresztowania, wszytsko powinno się wyjaśnić, pewnie w Polsce czegoś nie dopilnowano, dziękuję za poradę

więc odrazu przepraszam za zamieszanie bo podałam złe informacje, ale trudno czegokolwiek się dowiedzieć przez 2 min rozmowy.
Więc to było tak po odbyciu połowy kary został on wydalony (deportowany) z zakazem ponownego wjazdu do niemiec i w polsce tej kary nie odbywał. Zatrzymali go poniewaz byl wydany nakaz aresztowania i wnioskuje że dlatego bo nie zastosował się do zakazu wjazdu na teren niemiec. Pytania mam takie jakie są możliwe wszystkie opcje daleszego przebiegu tej sprawy, która jest najbardziej prawdopodobna i czy da się coś zrobić żeby to wszystko odkręcić.

czyli sie wyjasnilo, mial zakaz wjazdu do niemiec, zlamal go wiec pewnie odsiedzi to co mu zostalo

chyba po moim trupie, wszytsko załatwione, prokurator cofnął nakaz, czekam tylko na termin deportacji. Zaraz będziemy RAZEM!:D

Powrót