Zatrzymany na drodze gruntowej pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku mar82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zostałem zatrzymany na drodze gruntowej jadąc pod wpływem alkoholu - w pierwszym badaniu miałem 0,47 promila, w badaniu powtórnym 0,52 promila. Grozi mi zatrzymanie prawa jazdy na rok, ale moja praca wymaga ode mnie posiadania prawa jazdy - tracę prawko, tracę pracę!!. Jest to moje pierwsze zatrzymanie, nigdy nie byłem skazany, tylko raz dostałem mandat za przekroczenie prędkości. Nigdy nie spowodowałam żadnego wypadku.
Poddałem się terapii dla alkoholików, w której uczęszczam, żeby nie stracić prawo jazdy.
Czy jest jakaś szansa, że nie odbiorą mi prawka??

jest taka możliwość jeśli zarzut będzie z kodeksu karnego a nie z kodeksu wykroczeń a postępowanie karne zostanie przez Sąd warunkowo umorzone. wówczas orzeczenie zakazu prowadzenia pojazdów będzie fakultatywne a nie obligatoryjne (zakładam że prowadziłeś pojazd mechaniczny a nie inny). Oczywiście to że zakaz będzie fakultatywny wcale nie znaczy że Sąd go nie orzeknie, pojawia się jedynie taka teoretyczna możliwość.

Ostatnia edycja:
no nie sądzę aby Sąd warunkowo umorzył sprawę przeciwko pijakowi za kółkiem...

Kadi - dzięki za informację.
Markiz32 - to była droga między polami, nie wypuściłem się na żadną asfaltówkę, na której jest normalny ruch. Ale masz rację, wsiadłem po spożyciu za kółko..

nie wiem co to jest za droga -prywatna, publiczna ...ale gdyby mozna tam było jeździć po pijaku to pewnie nikt by cię nie zatrzymywał i nie kazał dmuchać ...:)

Ostatnia edycja:
Ja tylko sygnalizowałem możliwości choć znam wyroki warunkowo umarzające postępowania w takich sprawach, nawet po erze ministra Ziobry.
A skoro tu stało się to na drodze gruntowej to szanse na takie rozstrzygnięcie będą nieco większe niż przy jeździe np. ruchliwą drogą krajową. Ale oczywiście decydują wszystkie okoliczności sprawy.

Powrót