zatrzymany za granicą, ścigany w polsce

• Autor wątku Autor wątku kesja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kesja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam

Moj chlopak majac 17 lat popelnil pare błędów (kradzieże i włamania) ,Wszystkie ukradzione rzeczy zostaly oddane oraz zostala zaplacona bardzo wysoka grzywna, dostał 3,6 miesiecy, z czego 9 miesiecy juz odsiedzial, wyszedl za kaucją, do czasu nastepnej rozprawy, sprawa ciagnela sie 7 lat wkoncu padl wyrok prawomocny. Moj chlopak wyjechal w tym czasie do anglii do swojej rodziny. Zostal wyslany za nim list gonczy. Rozpoczal tu nowe zycie, pracuje, placi podatki, pomaga ludziom, ma tutaj cala rodzine a w Polsce nikogo. Zostal zatrzymany na lotnisku do kontroli dokumentow i aresztowany. Obecnie przebywa w areszcie, odmowili mu warunkowego zwolnienia do czasu sprawy o ekstradycje, jednak ma jeszcze jedna szanse na warunkowe zwolnienie w przyszlym tygodniu. Czy jest szansa ze zostanie w Anglii??Ma tutaj cala rodzine, w polsce nie ma nikogo, kto mogl by go wspierac, odwiedzac itp. Czy doloza mu jeszcze cos za "ucieczke"? To wszystko stalo sie 10 lat temu przez trudne dziecinstwo. Jak wyglada procedura w anglii? Dlaczego nie dostal drugiej szansy? Jestem zalamana, odebrali mi największe szczęscie jakie mnie w zyciu spotkalo :( Bardzo prosze o odpowiedz... Z góry dziękuje :(

czy ktoś mi pomoże?!??:(:(:(:(

nikt nie zna odpowiedzi czy nikt mi nie chce pomóc ???????? pomocy plisss

Poczekaj do wieczora. Więcej forumowiczów jest "na łamach". Na pewno ktoś "w temacie" Ci odpowie.

a co tam niebieski PARAGRAF? zapadł w zimowy sen? niedźwiedziem chyba nie jest.
Do niego kieruj pytanie i czekaj na odpowiedź.Zastanawia mnie tylko po co legalnie chciał (wogóle po co jak piszsesz nie ma tam nikogo) dostać się do polski.jeśli miał list gończy to na lotnisku go niemalże urzędowo zatrzymają.Jak w angli miał ułożone życie to trzeba było tam siedzieć i nosa nie wychylać..Piszesz że dużą karę zapłacił czyli w swoim sumieniu się zrechabilitował...

zatrzymali go na lotnisku nie dlatego ze chciał gdzieś leciec, odwozil mojego brata bo mial samolot powrotny do Polski, a zatrzymali go do kontroli tylko dlatego ze nie mial przy sobie bagazy, tak mu odpowiedzieli ;/ :(

Ale w polsce go zatrzymali? jeszcze raz łopatologicznie: list gończy w polsce=nie wolno przekraczać granicy z polską

kesja napisał:
Czy doloza mu jeszcze cos za "ucieczke"?
Jeśli był legalnie zwolniony za poręczeniem majątkowym, to nic mu nie "dołożą" - tylko kaucja przepadła.
To wszystko stalo sie 10 lat temu przez trudne dziecinstwo.
Przyczyny popełnienia przestępstwa rozpatrywał Sąd w toku rozpraw w Polsce. Teraz, przy sprawie w Anglii nie ma to najmniejszego znaczenia. Sąd w Anglii nie rozpatruje zasadności zarzutów jakie miał przedstawione w Polsce, oraz wysokości kary na jaką został skazany, tylko podejmuje decyzję czy zgodnie z obowiązującymi przepisami może przekazać aresztowanego do Polski.
Jak wyglada procedura w anglii?
Tok postępowania uzalezniony jest od tego czy osoba została zatrzymana w oparciu o międzynarodowy list gończy czy też w oparciu o Europejski Nakaz Aresztowania. Znając zasady, prawie na pewno było to ENA. Procedura w Anglii związana z ENA jest zbieżna z procedurą w innych krajach, i jest ona oparta na decyzji ramowej Rady Unii:
EUR-Lex - 32002F0584 - PL

Dlaczego nie dostal drugiej szansy?
Jak to nie dostał? Dostał - sama Pani napisała że został zwolniony za poręczeniem majątkowym. Skoro nie wywiązał się danej mu szansy to sam jest sobie teraz winien.

Zostal zatrzymany w Anglii na lotnisku. Polske opuscil 4 lata temu i przez te 4 lata ani razu sie tam nie pojawil.

Za poręczeniem majątkowym wyszedł z sankcji 9 lat temu do czasu odbycia się kolejnej rozprawy, sprawa ciągneła się 7 lat, wyrok się uprawomocnił a on w tym czasie wyjechal do Anglii.W 2006 roku został wystawiony ENA. Obecnie przebywa w areszcie. W poniedzialek ma kolejną rozprawe o wyjscie za poreczeniem majatkowym do czasu rozprawy o ekstradycje. Czy są jakies szanse ze Go nie deportują? Czy sąd bedzie bral pod uwage, ze zatrzymany ma cala rodzine w Anglii, w Polsce nikogo, ze poszkodowany opiekował się chora matka, utrzymywal ją, pracowal, placil podatki, pomagal ludziom? Prosze o odpowiedz :(

A przeczytałaś podany link?

Dzisiaj byla sprawa o zwolnienie z zakladu karnego za poręczeniem majątkowym jednak Sad angielski nie zgodzil się na to zwolnienie uzasadniajac swoj wyrok tym, ze minelo 3,5 roku odkad oskarzony mial stawic sie w zakladzie karnym w Polsce i ze nie ma zadnej gwarancji na to ze nie ucieknie po raz drugi :( Za tydzien jest sprawa o ekstradycje, jednak oswajam sie juz z tą myślą, ze Go jednak deportują :( Czy ktoś ma pojęcie czy jest jakas chocby najmniejsza szansa ze jednak Go nie deportują? Czy Sad bedzie bral pod uwage to, ze cala Jego rodzina mieszka w Anglii, on naprawde w Polsce nie ma nikogo :( Co mu grozi za tą ucieczke?? Blagam o odpowiedz :(

Powrót