Zaw. o wszczęciu egzekucji a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku takamahi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takamahi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Otrzymałem ostatnio pismo od komornika sądowego: Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. W piśmie tym stoi miedzy innymi:

Zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego: Nakaz zapłaty w post. upominawczym sadu rejonowego ... z dnia 20-09-2000 r. dalej sygnatura akt

Sprawa dotyczy najprawdopodobniej kary za jazdę bez biletu gdyż wierzycielem jest ZTM. Nie przypominam sobie ani faktu złapania mnie przez kontrolera, ani tego abym w 2000 roku otrzymał jakiekolwiek pismo sądowe. Ale nie to jest tu istotne. Komornik w swoim piśmie o wszczęciu egzekucji powołuje się na nakaz zapłaty z września 2000 roku. Teraz mamy grudzień 2010 roku a wiec wedle moich rachunków minęło 10 lat od tego nakazu.
Czy ta sprawa jest przedawniona?

Dodam iż w drugim piśmie (było w tej samej kopercie) znajduje się żądanie udzielenia wyjaśnień w którym komornik wzywa do udzielanie informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji (wskazanie miejsca pracy, konta bankowego itp) W piśmie tez jest informacja o grzywnie, dalszych kosztach itp jeżeli tych informacji nie udzielę.

Co zrobić żeby nie narażać się na dalsze koszta?
Jak mam postąpić w tej sprawie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Roszczenia stwierdzone prawomocnym orzeczeniem Sądu przedawniają się z upływem lat dziesięciu. (art. 125 KC) Bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się z chwilą uprawomocnienia się orzeczenia. Proszę ustalić, kiedy orzeczenie się uprawomocniło (nie będzie to data wydania), i jeżeli wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji po upływie terminu przedawnienia, proszę się bronić powództwem przeciwegzekucyjnym (art. 840 §1 pkt 2 kpc).
Jeżeli natomiast wierzyciel złożył wniosek egzekucyjny przed upływem terminu przedawnienia, to bieg tego terminu został przerwany (art. 123 §1 pkt 1 kc) a roszczenie może być egzekwowane i najlepiej po prostu zapłacić.

Rozumiem że datę uprawomocnienia się orzeczenia mogę sprawdzić w sądzie. Jak natomiast sprawdzić kiedy wierzyciel złożył wniosek egzekucyjny?
I jak załatwić sprawę drugiego pisma, wskazanie miejsca pracy, konta bankowego itp?

data uprawomocnienia - Sąd który wydał orzeczenie
data wniosku - Komornik prowadzący postępowanie
sprawa drugiego pisma - no cóż, w świetle prawa najlepiej odpowiedzieć zgodnie z prawdą.

Powrót