zawarcie malzenstwa niemcy

• Autor wątku Autor wątku lilalo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilalo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam! Chcemy wziasc slub cywilny w Niemczech ( z uwagi na brak dluzszego urlopu). Nazeczony jest Niemcem ja Polka. Jakie dokumenty powinnam przedstawic w Niemieckim Urzedzie STanu Cywilnego?
Przepraszam ze zabieram wam czas ale moze znacie juz ten temat. Pozdrawiam.
Lilalo

[cytat:1rud5uyx]
Witam! Chcemy wziasc slub cywilny w Niemczech ( z uwagi na brak dluzszego urlopu). Nazeczony jest Niemcem ja Polka. Jakie dokumenty powinnam przedstawic w Niemieckim Urzedzie STanu Cywilnego
[/cytat:1rud5uyx]

Z Polski musisz wziąśc zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego że możesz zawrzeć związek małżeński w Niemczech to musisz przetłumaczyć na niemiecki i potrzebujesz
Polski paszport ,po ślubie musisz zmienić dowód osobisty i paszport w Polsce na nowe nazwisko jak będziesz miała nowy paszport wtedy musisz się wymeldować z polski.
W Niemczech otrzymasz skierowanie na 6 miesięcy na kurs niemieckiego itd.:
w polsce ślub tanszy

Dziekuje. Napewno tanszy. My bardzo chcemy przeniesc sie na stale do Polski ale jak wiadomo bez funduszy i pomyslu nie mamy po co wracac a poki co ciezko o urlop na wyjazd do Polski.
Dziekuje i pozdrawiam.

Z doswiadczenia wiem ze jak chcecie w niemczech mieszkac to slub lepiej brac wniemczech.Najpierw musicie isc do urzedu stanu cywilnego urzednik wszystko spisze z dokumentow da Tobie kartke i bedziesz miala zaznaczone krzyzykiem jakie dokumenty potrzebujesz.Nam jeszcze doradzil ktore ile sa wazne.Bo jak sie je sciaga z polski to zeby nie stracily na waznosci,nam przyslala je rodzinka.(bylo szybciej)Dokumenty musza byc przetlumaczone.Powodzenia na nowej drodze zycia.

Powrót