Zawarcie umowy pod wpływem błędu - sklep nie chce wysłać towaru

• Autor wątku Autor wątku esh0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esh0

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry. Moja sprawa wygląda tak:
- zakupiłem w sklepie internetowym produkt (buty motocyklowe) w cenie 376zł
- to była jakaś promocja na stronie sklepu
- najniższa cena w tym sklepie sprzed 30 dni 419zł, a cena normalna 699zł
- w moim odczuci nie było tutaj żadnej rażącej różnicy w cenie, była niższa o jakieś 40zł od najniższej ostatnio ceny
- otrzymałem fakturę zakupu
- sklep odmówił mi sprzedaży produktu, powołując się na błąd i wysłał następujące pismo:
Oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych
zamówienia złożonego pod wpływem błędu

Dzień dobry,

Uprzejmie informujemy, że zamówienie złożone przez Pana dnia 12.06.2024r. w naszym sklepie, na następujące towary:

1. Buty motocyklowe ALPINESTARS Faster 3 , cena detaliczna 699 zł, cena zakupu 376 zł

nie może zostać zrealizowane. Cena widoczna podczas złożenia zamówienia była wynikiem błędu. W związku z zaistniałą sytuacją, na podstawie Artykułu 84 § 1 i 2 Kodeksu Cywilnego oraz punktu IV, podpunktów 6 i 7 regulaminu sklepu internetowego, dostępnego pod adresem 4ride.pl/regulamin
oświadczamy, iż uchylamy się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu, w naszym sklepie internetowym działającym po adresem 4ride.pl, odmawiając jednocześnie realizacji zamówienia w obecnej formie.
Model został wycofany ze sprzedaży w momencie błędu cenowego i na chwilę wysłania do Pana pierwszej wiadomości był niedostępny. Produkt ponownie wrócił na stan w momencie naprawionego błędu i można go zakupić w poprawnej oraz aktualnej cenie.
Bardzo przepraszamy za zaistniałą sytuację.
Pozdrawiam

Czy faktycznie w tej sytuacji sklep może się powołać na ten Artykuł? W mojej opinii nie było żadnego rażącego błędu w ofercie. W przeciwnym wypadku tak naprawdę można uchylić się od każdej umowy kupna sprzedaży?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Chyba trudny temat :) Byłem u rzecznika konsumentów i faktycznie, wg. jego opinii sklep może uchylić się w ten sposób od umowy. Jest to delikatnie mówiąc "zagranie poniżej pasa", no ale można to wykorzystać.

Uchylić się może, o ile są spełnione ku temu przesłanki. Ja w tym przypadku takowych nie widzę.

Przepis prawny:
Art. 84.
§ 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Kupujący musiałby zatem wiedzieć o błędzie lub móc z łatwością błąd zauważyć. O ile buty byłyby w cenie 30 zł, to wówczas faktycznie, klient mógł błąd zauważyć, tym bardziej, że wcześniej kosztowały 419 zł. Ale przy cenie 376 zł moim zdaniem błędu się nie zauważy. Ja bym im to napisał i wezwał do wykonania umowy pod rygorem odstąpienia. Jak nie wykonają, odstąp od umowy na bazie art. 491 k.c. i zażądaj odszkodowania, czyli np. różnicy w cenie między butami, które kupiłeś, a tymi, których Ci nie sprzedali. Oczywiście jest tu sporo "zabawy" z pismami i sprawa może potrwać parę-paręnaście miesięcy, ale jeśli jesteś uparty, to powinieneś dopiąć swego. :tuptup:

Powrót