Zawarcie umowy poprzez email

• Autor wątku Autor wątku sto550
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sto550

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Witam. Chciałbym zawrzeć umowę o przeniesienie autorskich praw majątkowych. W jaki sposób zrobić to elektronicznie i czy taka umowa będzie ważna?

Myślałem o takim sposobie. Wydrukowałbym jedną kopię umowy, zrobił skan i wysłał drugiej stronie, ona ją drukuje, podpisuje i odsyła z powrotem mi.

Proszę o jakieś informacje.

1. Dobrze. W takim razie jak powinien wyglądać proces podpisywania takiej umowy?
Ja i druga strona równocześnie drukujemy umowę, podpisujemy i wysyłamy sobie wzajemnie czy też najpiew np. ja ją drukuję w dwóch kopiach, podpisuję i wysyłam jemu, on również podpisuje i jedną z tych kopii wysyła mi?

2. Kolejna sprawa, czy taka umowa będzie ważna jeśli znajdą się na niej tylko takie dane(dla nabywcy i twórcy)?
pomiędzy:
1) Imię i nazwisko zamieszkałym w Miejscowość, przy ul. Ulica nr mieszkania 10,
zwanym dalej „Twórcą”

3. Co w przypadku gdy druga strona jest niepełnoletnia a podpisze ze mną taką umowę? Czy będzie ona ważna? Obawiam się przypadku po prostu, gdy skłamie on podając się za pełnoletniego.

Dziękuję za pomoc :)

1. U mnie wygląda to tak: nabywca drukuje dwa egzemplarze umowy i wysyła mi je listem poleconym. Podpisuję oba egzemplarze, jeden mu odsyłam, a drugi zostawiam sobie.
2. Zawsze podaję też pesel, jako że dowodu jeszcze nie mam.
3. Nie jestem pełnoletnia i zawsze podpisując umowę o przeniesienie praw autorskich dołączałam też zgodę rodziców.

Powrót