Zawarta umowa zlecenie a niewyrejestrowanie z UP

• Autor wątku Autor wątku tomplach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomplach

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam

Mam pytanie, ponieważ w czerwcu skończyłem pracę i pracodawca miał wypłacic mi premię za ten miesiąc. Wczoraj byłem u pracodawcy i podpisałem umowę zlecenie na okres 18-25 października z kwotą będąca tą właśnie premią. Dzisiaj mija 7 dzień w którym miałbym powiadomic UP o zatrudnieniu. Jutro już jest za późno i mam pytanie czy nadal muszę to zgłaszac mimo że jest po terminie?

Jakie rozwiązanie mi pozostaje, co byście mi radzili?

Tak, posiadam. Cały czas jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Ale ostatnio podpisałem umowę i wczoraj minął ostatni dzień w którym mialem o tym powiadomic UP. Umowa ta podpisana była wstecz, na 7 dni czyli 18-25 października tylko po to żebym dostał premię należną za czerwiec, taki jakby wałek ze strony pracodawcy. Sęk w tym że umowę podpisałem w ostatni dzień w którym miałem się stawic i poinformowac UP.
Czy nie powinno byc problemu jak doniosę umowę 2 dni po terminie? Słyszałem że są jakieś kary.

są kary ale rzadko, który UP takie kary nadaje. Najprawdopodobniej zostaniesz pouczony aby na następny raz, jeśli nie możesz donieść w terminie 7 dni umowy, możesz wysłać pocztą (liczy się data stempla pocztowego) albo dać komuś zaufanemu aby doniósł ją w twoim imieniu, nie musisz pisać upoważnienia, wystarczy kopia umowy i oświadczenie od którego dnia pracujesz i osoba ta zaniesie to do sekretariatu UP i po sprawie.

Tak czy siak, zgłoszenia podjęcia pracy nie można teraz zaniedbać... nawet jeśli minął termin 7 dni. Jak najszybciej proszę przesłać/dostarczyć kserokopię umowy zlecenie na potwierdzenie podjęcia pracy. Im dłużej Pan zwleka z powiadomieniem PUP tym bardziej ryzykuje Pan przyłapanie przez PIP bezrobotnego na wykonywaniu pracy bez powiadomienia PUP.
A to grozi nałożeniem [FONT=&quot]na bezrobotnego, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy [/FONT]kary grzywny w wysokości [FONT=&quot]nie niższej niż 500 zł.[/FONT]

Powrót