Zawezwanie do ugody

• Autor wątku Autor wątku koliber2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koliber2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzisiaj dostalem pismo z jakiejs kancelarii ktora reprezentuje Ultimo ze chca polubownie zalatwic sprawe mego zadluzenia. Widnieje tam informacja, ze taki wniosek bedzie zlozony i ze MUSZE sie stawic na takiej sprawie. Czy faktycznie tak jest? A co jesli uwazam, iz nie chce z nimi rozmawiac i sie dogadywac bo np mam paru wierzycieli i nie bede dzialac na ich szkode ugadujac sie z ultimo? Czy mozna zlozyc sprzeciw od takiego wezwania do sadu?

Dostałeś wezwanie z firmy windykacyjnej czy wezwanie do sądu

od firmy windykacyjnej. Pani ktora ze mna rozmawiala przez telefon powiedziala ze sprobuja to do sadu dac by sie ze mna spotkac. problem taki ze nie mam zadnej ochoty z nimi dyskutowac a juz napewno nie w sprawie ugody- bo nie mam zamiaru potem byc oskarzonym o to, ze dzialam na szkode wierzycieli innych.

koliber2 napisał:
bo nie mam zamiaru potem byc oskarzonym o to, ze dzialam na szkode wierzycieli innych.
A to jest dopiero przekonująca argumentacja :tuptup:

Co to jest za zadłużenie ? Masz już ściągane długi przez komornika ?

komornik umorzyl postepowanie ze wzgledu na bezskutecznosc. Ultimo wykupilo od millenium te zadluzenie i teraz chcieli splaty wraz z zawezwaniem. Jako ze takich srodkow nie posiadam- wslali mi smsa ze oczekuja wplaty a jesli nie to wystapia do sadu o polubowne rozstrzygniecie. Pytanie brzmi: Czy moge na polubowne postepowanie nie zgodzic sie? Bo skoro ledwo mi starcza na utrzymanie sie, to o czym mam z ultimo rozmawiac? A nawet jesli- taka ugoda wg radcy prawnego moze byc powodem postepowania innych wierzycieli w prokuraturze. Po co mam spotykac sie z ultimo, skoro i tak nie mam zamiaru zawuierac z nimi ugody bo mnie na to nie stac? Co daje takie postepowanie ultimo? Bank Millenium dzialal w oparciu o BTE, Ultimo nie moze. Czy takie postepowanie "ugodowe" przyspiesza np zalatwienie nakazu zaplaty dla Ultimo?

Co jest za dług ? Być może jest to dług przedawniony a teraz Ultimo próbuje to wykorzystać aby "zmusić" Ciebie do zapłaty. Podaj więcej informacji o zadłużeniu ....

zadluzenie to kredyt i karty kredytowe. Bank wystapil o BTE i nastepnie do komornika. Komornik po 4 mc sprawe umorzyl (w 06.2011) i 07.2011 sprzedal (bank) wierzytelnosc na podstawie umowy cesji firmie Ultimo. Od tej pory notorycznie wydzwaniaja po pare razy w tygodniu, wysylaja smsy i nawet grozili mi windykacja terenowa. Teraz dali termin do zaplaty dlugu a jesli nie to wystapia do sadu z zawezwaniem do ugody- ktorej nie podpisze bo nie mam pieniedzy a dwa nie bede z nimi dyskutowac. Co moge w tej sprawie?

Ja bym się bał najbardziej windykacji terenowej, ci to maja uprawnienia :mad:
Takie wezwanie to jedna z form nacisku na dłużnika, ludzie boją się sądów i miękną.
Pamiętaj, nie unikaj wezwań do sądu, pełen luz, zjawiasz się w sadzie, mówisz że jesteś w stanie spłacać np 10zł miesięcznie bo.... i tu przydają się kwity. Wykazałeś dobrą wolę, a wierzyciel zgadza się na taką ugodę albo nie

ja sie nie boje windykacji terenowej bo wiem ze nawet z nimi rozmawiac nie musze, nie mowiac juz nawet o wpuszczaniu ich. Przy takim zadluzeniu te 10 zl nie pokryloby nawet 1% odsetek. Dla mnie poprostu te zawezwanie nie ma totalnie sensu- bo i tak sie nie dogadamy a jak to sie nie stanie to bede miec dodatkowe koszty za postepowanie ugodowe, zapewne tez za jakiegos ich prawnika itd- a na co mi to? Dlatego szukam innej opcji by tych kosztow nie dokladac sobie do i tak trudnej sytuacji.

Ale tu nie chodzi o spłatę 1% odsetek, liczy się dobra wola :cool:,

no tak, przy zzalozeniu ze moja dobraa wola jest to i tak do ugody nie dojdzie, a ja dostane iles set zlotych dodatkowej "kary";)

Powrót