Zawiadomienie do Prokutarury.

• Autor wątku Autor wątku jolanta56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolanta56

Użytkownik
Odpowiedzi
78
W jakiej formie mam zlożyć zawiadomienie do Prokuratury w następującej sprawie:
3 Listopada 2008 roku moja siostra mając 54 lata i ważąca 120 kg udała się do dietetyka reklamującej się medialnie firmy z poradą w sprawie odchudzenia.Pani dietetyczka przeprowadziła wywiad z siostrą i zaleciła zakup suplementów i oczywiście instrukcje dotyczące żywienia.Nadmieniam,że suplementy nie były tanie!!!Następna wizyta 24.11.08 waga 112 kg i następne suplementy i diety uderzeniowe.Kolejna wizyta 08-12-08 waga 106 kg i suplementy na następny miesiąc.Na święta byłam u siostry ponieważ zamieszkiwała ok.100 km ode mnie.Było to 23.12.08 kiedy siostra ważyła się przy mnie i waga wynosiła 96 kg.Wróciłam do domu 3.01.09.Siostra pozostała w domu ale już w czasie mojego pobytu narzekała,że czymś się zatruła bo pobolewało ją coś w żoladku.Wiem ,że siostra była kilka razy u swojej lekarz domowej i otrzymywała środki przeciwbólowe.W dniu 18 lutego dostała skierowanie do szpitala w Pucku i tam po otrzymaniu jakiegoś leku (kroplówki)odesłano ją do domu.Następnego dnia tzn.19 lutego karetka przewiozła siostrę ze szpitala miejscowego z Helu do Wejherowa.W tym szpitalu przez pierwsze dwie doby podawano siostrze antybiotyki i po rozmowie z Panią doktor i przekazaniu ,że siostra odchudzała się Pani doktor okresliła ,że ma przez odchudzanie- rozstrój organizmu i muszą doprowadzić ją do porządku.W trzeciej dobie pobytu w szpitalu stan siostry pogarszal się z minuty na minutę-leżała na ojomie pod respiratoem.Lekarze zdecydowali o operacji i w sobotę21.02.09 przeprowadzili zabieg i okazało się ,że nastąpiła perforacja woreczka żołciowego i w następstwie sepsa.23 lutego zmarła moja jedyna siostra.Zwrócilam się listem poleconym do szpitala o przeslanie dokumentacji na co otrzymałam odpowiedz,ze siostra nikogo nie upoważniła.Jak miala upowaznić jak stan był ciężki. w dniu 21.04.09r.
W związku z opisaną sprawę chcę wiedzieć kto popełanił błąd.Bo nie jest dla mnie to normalne ,że kobieta umiera w ciągu 3,5 miesiąca od kiedy zaczęła się odchudzać.Jak mam zgłosić zawiadomienie do Prokuratury?

Na piśmie. Możesz to zrobić w najbliższej jednostce prokuratury.

Dziękuję za odpowiedz,ale nie do końca mnie zrozumiałeś.Na piśmie do Prokuratury to zrozumiałe.Ale czy konkretnie kogoś podaję za winnego?????????????

Dziękuję za informację.Pozdrawiam.Jolanta.

Kadi jesli mogę zapytać Ciebie jeszcze w jednej sprawie.Czy w tym zawiadomieniu do Prokuratury muszę powołać się na jakiś paragraf,jeśli tak to czy módłbyś mi podpowiedzieć.I jak mam zatytułować to Zawiadomienie.Bo ja w sprawach prawnych jestem zupełnym zerem.
Jeśli mgę liczyć na Twoją wyrozumiałość to poproszę abyś mi podpowiedział.
Pozdrawiam.

Podawanie paragrafów nie jest konieczne. Paragrafy to działka organów ścigania, a nie zgłaszającego.

Pismo możesz zatytułować "Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa" (o ile rzeczywiście takie masz podejrzenie). Istotne jest byś w miarę precyzyjnie i zrozumiale opisała stan faktyczny, a jeśli masz np. jakieś dokumenty, czy inne dowody, które uważasz za istotne - możesz dołączyć je do zawiadomienia (mogą być kopie jeśli nie chcesz pozbywać się oryginałów).

Dziękuję Kadi.A czy może być zatytuowane raczej w formie" Prośby o wyjaśnienie sprawy w związku ze śmiercią mojej siosty".Bo przecież nie jet to normalne ,że dziwczyna umiera od momentu rozpoczęcia kuracji odchudzającej w ciągu niecałych trzech miesięcy.Zdaję sobie sprawę ,że będzie to sprawa złożona bo po drodze występuje lekarz pierwszego kontaktu,szpital Puck,szpital Hel i szpital Wejherowo.Więc podejrzewm ,że błąd gdzieś wystapił tylko nie wiem gdzie.Z ostatniego szpitala gdzie siostra zmarła poprosiłam o odpis dokumentow to otrzymałam odpowiedz gdzie powołują się na art.18 ust.3 pkt 1.I stawiają mnie pod murem.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Skoro nie wiesz gdzie popełniono błąd nie nie wskazuj żadnych konkretnych osób podejrzanych. Jak chcesz możesz zatytułować pismo jako prośbę o pomoc w wyjaśnieniu okoliczności śmierci - to nie jest najistotniejsze. Jak już napisałem, ważne jest by jasno opisać stan faktyczny i wskazać czemu uważasz że "błąd gdzieś wystąpił".

Prokuratura i tak samodzielnie oceni sprawę i podejmie decyzję.

Skorzystałam z Twoich sugestii,opisałam dokładnie wszystko.Oczywiście jeszcze dzisiaj poszperałam w internecie więc troszkę rozeznania miałam więc napisałam tylko nie wiedziałam jak zatytułować i pomogłeś mi.Jutro wysyłam do Prokuratury z załącznikami jakie są w moim posiadaniu(ksera).Nie wiem czy będzie potrzebny akt zgonu ale również dołączam ksero.
Dziękuję jeszcze raz bardzo sedecznie jak będę cos wiedzieć na ten temat to dam znać.
Pozdrawiam.Jolanta.

Dzisiaj wyslałam zawiadomienie do Prokuratury i zobaczymy co będzie dalej.
Kadi mam jeszcze jedno pytanie :
Będąc latem u siostry zostawiłam u niej biżuterię rodzinną po rodzicach.Na dzień dzisiejszy wysłałam do szwagra pismo o zwrot ale on nie chce mi oddać.Czy mam zawiadomic Prokuraturę w tej sprawie?

Po Ojcu tak a Mama spisała testament notarialnie na mnie w 2004 roku a zmarła w 2006 roku.

Powrót