Zawiadomienie do wszczęcia postępowania administracyjnego - dopłata do telewizora

• Autor wątku Autor wątku Heliofant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Heliofant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, trochę się wkopałem i chciałbym poprosić o pomoc co w danej sytuacji powinienem zrobić. Otóż, ostatnio jest głośno odnośnie dopłat (250zł) do zakupu telewizora. Jako, że mój stary telewizor popsuł się, postanowiłem kupić nowy i skorzystać z dodatku. Zarejestrowałem się, dostałem bon i skorzystałem z niego. Niedawno przyszedł do mnie list - informacja o wszczęciu postępowania administracyjnego. Ogólnie pisząc chodzi o to, że mam złożyć wyjaśnienia dlaczego kupiłem taki drogi telewizor. Kosztował 3999zł. Trochę nie doczytałem regulaminu uzyskania dofinansowania, ale teraz kiedy przeczytałem go wydaje mi się bez sensu. Nie ma wzmianki o tym ile powinien kosztować telewizor, jaki powinien być maksymalny dochód.. Pomijając to, co powinienem teraz zrobić? Wytłumaczyć się z tego? Zostawić to i czekać na decyzję? No i wisienka na torcie - teraz mam zarejestrowany teleodbiornik, czyli muszę płacić abonament? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc!

Witam,
Z tego co wiem i widziałem w takim zawiadomieniu, to "Niezłożenie wyjaśnień w terminie określonym w wezwaniu skutkować będzie wydaniem decyzji o nienależnie uzyskanym świadczeniu na zakup odbiornika cyfrowego i wysokości jego kwoty w oparciu o posiadane dokumenty i informacje".
Jednym słowem, jeśli nie odpowiesz na wezwanie ministerstwo każe Ci zwrócić dopłatę.
Jak się do tego pisemnie odnieść - szczerze, jeszcze nie wiem, być może ktoś na forum tu pomoże.

Z drugiej strony:
Z przepisów ustawy wynika ze w zasadzie ustawodawca wprowadził jedno ograniczenie, które polega na tym, że bon może otrzymać wyłącznie jedna osoba w każdym gospodarstwie domowym.
Na podstawie przepisów ustawy o dofinansowaniu zakupu sprzętu umożliwiającego odbiór telewizji nowej generacji, w których nie zostało określone żadne kryterium dochodowe ani maksymalne ceny urządzeń objętych dofinansowaniem groźby władzy wydają się całkowicie niepoważne i bezpodstawne.
Jednak rząd pragnie za swoją niekompetencję i nieudolność karać Polaków w zakresie stworzonego programu dofinansowań.

Tak ciężko było włożyć w ustawę minimum wysiłku i ustalić kryterium dochodowe lub maksymalną cenę zakupu sprzętu..

Dokładnie, dzisiaj dzwoniłem na infolinię i nikt nie był mi w stanie przekazać konkretnych informacji. Odpowiedź na pytanie do jakiej kwoty powinien być telewizor była - na pewno nie za 3-4tys. Pytałem się o maksymalny dochód, otrzymałem odpowiedź że to nie zostało określone. A na pytanie co dalej w związku z tym, co mi grozi.. również nie otrzymałem konkretnej informacji - "obecnie jesteśmy na etapie weryfikacji i wysyłania pism do osób które skorzystały bezpodstawnie z dofinansowania". Złożyłem wyjaśnienia i dopiszę do mojego tematu co z tego wynikło. Może ktoś również będzie miał podobny problem i skorzysta z tej wiedzy.

Takie absurdy możliwe tylko w kraju z kartonu.. - "Kupił Pan za drogi telewizor. - O ile za drogi? - Tego nie wiemy". Wyobrażasz sobie analogiczną sytuację w przypadku przekroczenia prędkości? "Przekroczył Pan prędkość w terenie zabudowanym. - O ile? - Nie wiem, ale zapłaci Pan mandat.".
Swoją drogą, czy mógłbyś z grubsza powiedzieć, jeśli możesz, co napisałeś w wyjaśnieniach, na co zwróciłeś uwagę, ew. podstawę prawną itp., cokolwiek? Przyda się ludziom jakakolwiek wskazówka, założę się, że takich wezwań do złożenia wyjaśnień ministerstwo wysłało już tysiące, więc podobnych wątków na forum spodziewam się co raz więcej.
Dzięki!

Heliofant napisał:
na pewno nie za 3-4tys

Dlaczego? Jakaś podstawa?

A jak mam taki za 6 tys. który jest w pełni sprawny i właśnie idzie na śmietnik bo ktoś po raz kolejny zresztą wymyślił zmianę standardu nadawania.

Nawiasem mówiąc niebawem podobna zabawa będzie z telefonami komórkowymi ponieważ standard 3G idzie do likwidacji.

Odniosłem się do tego, że nie ma nigdzie zapisu dotyczącego maksymalnej kwoty zakupu telewizora i limitu zarobkowego. Trudna sytuacja materialna w takim przypadku może być różnie interpretowana. Przedstawiłem też swoją sytuację - daleka droga do pracy (drogie paliwo), drogi wynajem mieszkania, koszta utrzymania itp. Dokumentów żadnych raczej nie ma sensu przesyłać. Odpowiedzi jeszcze żadnej nie dostałem.

Bardziej mnie martwi to, że teraz mogą mnie ścignąć o niepłacenie za posiadanie telewizora... Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje a już minął ponad miesiąc od zakupu telewizora. Nie wiem co zrobić w tej sytuacji..

Zarejestrować odbiornik i zacząć płacić. Nikt nie będzie ściągał za ten jeden miesiąc bez opłat.
Nie zdziwię się gdy się okaże że te dopłaty były tylko po to żeby wzrosła ściągalność za abonament telewizyjny. Dla państwa jest to bardziej opłacalne a w oczach społeczeństwa duży plus za ten gest dopłat.

Ostatnia edycja:
Pejotwroc napisał:
Nie zdziwię się gdy się okaże że te dopłaty były tylko po to żeby wzrosła ściągalność za abonament telewizyjny.

To absolutnie oczywiste jest.

Heliofant napisał:
Bardziej mnie martwi to, że teraz mogą mnie ścignąć o niepłacenie za posiadanie telewizora... Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje a już minął ponad miesiąc od zakupu telewizora. Nie wiem co zrobić w tej sytuacji..

Jeśli wierzyć na słowo, to dofinansowanie nie będzie powodem do ściągania abonamenty RTV, jak wspomnieli na: https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/dla-kogo-doplaty-na-zakup-telewizora-lub-dekodera
Informujemy, że dane osób wnioskujących o dofinansowanie na zakup dekodera lub telewizora nie są przetwarzane na potrzeby ściągania abonamentu. Gwarantuje to zapis art. 22 ustawy z dnia 24 lutego 2022 r. o wsparciu gospodarstw domowych w ponoszeniu kosztów związanych ze zmianą standardu nadawania naziemnej telewizji cyfrowej.

A wracając do samego dofinansowania - ustawodawca nie przewidział w ustawie maksymalnej ceny urządzeń objętych dofinansowaniem, odnoszenie się zatem do tzw. „urządzeń z grupy budżetowych” wydaje się w tym wypadku bezpodstawne, a sama ustawa nie determinuje z jakiej grupy budżetowej świadczeniobiorca może wybrać odbiornik. Jedyne wymagania jakie ma odbiornik spełniać są opisane w rozporządzeniu Ministra Cyfryzacji z dnia 7 października 2019 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2125)

PLobywatel napisał:
Dlaczego? Jakaś podstawa?

A jak mam taki za 6 tys. który jest w pełni sprawny i właśnie idzie na śmietnik bo ktoś po raz kolejny zresztą wymyślił zmianę standardu nadawania.

Nawiasem mówiąc niebawem podobna zabawa będzie z telefonami komórkowymi ponieważ standard 3G idzie do likwidacji.

Jak wyrzucasz przez to telewizor za 6 koła to znaczy, że nie ogarnąłeś tematu. Mogłeś kupić do niego dekoder za stówkę i mieć dalej możliwość odbioru tv na nim.

Mały status update z mojej strony dla społeczności - ponieważ dostałem takie samo pismo z ministerstwa, w wyjaśnieniach napisałem podobnie jak Heliofant + to co napisałem w poście powyżej, o braku "widełek" w samej ustawie + to, że każdy, nawet najbiedniejszy obywatel, ma konstytucyjna prawo wolności zakupu dóbr materialnych (którego nie limituje ustawa o wsparciu gospodarstw domowych odn. DVBt) oraz poprawiania sytuacji materialnej własnego gospodarstwa domowego.

Dziś dostałem odpowiedź, w skrócie:

"Otrzymane wyjaśnienia potwierdziły trudną sytuację materialną Pana gospodarstwa domowego (...). W związku z tym należy uznać powyższe wyjaśnienia za wystarczające, a postępowanie za bezprzedmiotowe."

Niech się przyda innym potrzebującym.

Powrót