zawiadomienie i art.335 kpk

• Autor wątku Autor wątku vantom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vantom

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam,
Moje pytanie dotyczy stawiennictwa w sadzie. Odrazu dodam ze podalem sie "dobrowolnemu poddania sie karze" i prokurator po rozmowie telefonicznej z policja,kiedy bylem przesluchiwany, podal mi wyrok 6 miesiecy w zamieszeniu na 3 lata, wszystko zostalo zapisane na policji i podpisalem sie pod tym.
Najprosciej chyba bedzie jak przepisze zawiadomienie:
"
Obecnosc nieobowiazkowa​

Sad rejonowy xxx
III wydzial karny
ul.xxx
xxxx​

data wyslania: XXX
sygnatura art: xxx
Termin: xxx

Zawiadomienie​

Sad rejonowy dla xxx III wydzial karny zawiadamiania Pana jako oskarzonego, ze posiedzenie w trybie art. 335 kpk w sprawie xxx
odbedzie sie xxx 2009 r o godzinie 10:45 sala xxx w tutejszym sadzie ul.xxxx

"

Wiec teraz moje pytanie ,czy dopisek w prawym gornym rogu zwalnia mnie od stawienia sie w sadze ? Czy jezeli sie nie stawie to poniose tego jakies konsekwecje, np. zwiekszenie kary?
Nie ukrywam ze nie chce isc na rozprawe, poniewaz mam placone od godziny w pracy, a kazdy grosz jest potrzebny.

Prosze o szybka odpowiedz
Pozdrawiam

Nie musisz się stawiać, masz prawo, ale nie musisz.
I sąd się ucieszy jak się nie stawisz, bo będzie mniej pisania....

Czyli rozumiem ze nic w zwiazku tym mi nie grozi?
a wrecz przeciwnie jeszcze podziekuja? :)

Nie masz takiego obowiązku ale przysługuje Ci takie prawo. W przypadku gdyby Sąd nie przychylił sie do wniosku prokuratora, a byłby normalny i ludzki to udzieli Ci informacji dlaczego oddalil wniosek. pozdrawiam.

Rozumiem ,czyli to wszystko (dokumenty itp) , jezeli sie nie stawie, zostanie wyslane poczta?
No wlasnie, czy ja cos dostane po tej sprawie? jakis dokument, cokolwiek?

Jeśli zapadnie wyrok to z Ci go Sąd z urzędu nie przyśle. Pierwsze co dostaniesz to będzie ewentualne zawiadomienie o prawomocności wyroku.

Aha rozumiem. Dziekuje za informacje.

Dodam, że jeśli wyrok nie zapadnie dostaniesz zawiadomienie o kolejnym terminie albo wezwanie na niego.

kadi napisał:
Jeśli zapadnie wyrok to z Ci go Sąd z urzędu nie przyśle. Pierwsze co dostaniesz to będzie ewentualne zawiadomienie o prawomocności wyroku.

Przysle - art. 100 kpk.

Słusznie. Dzięki za sprostowanie MMPM. Zapomniałem, że to posiedzenie a nie rozprawa.

Powrót