Zawiadomienie o cesji wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku madzia2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madzia2007

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Zawiadomienie o cesji wierzytelności - przeterminowany dług?

Witam,

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc.
W maju 2012 roku kupiła przez pośrednika działkę. Działka okazała się totalnym niewypałem, mnóstwo błędów po stronie pośrednika. Pośrednik bił się w pierś i temat ucichł.
Dzisiaj dostałam pismo zawiadamiające mnie o cesji wierzytelności na dużą firmę windykacyjną.
Pytanie dotyczy faktury tak jak wcześniej miałam z maja 2012 roku. Czy dług się nie przeterminował? Czytałam u Państwa na forum że po 2-3 latach dług ulega przedawnieniu.
Jeśli tak to jak napisać pismo żeby firma windykacyjna się odczepiła?
Co w takim przypadku zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

Magda

Ostatnia edycja:
Dług przedawniony. Ale nie znaczy to, że nie istnieje, a jedynie tyle, że nie musisz tego płacić.

Pismo do firmy windykacyjnej jest zbędne. Jak wniosą do sądu to w sprzeciwie podniesiesz zarzut przedawnienia i sprawa zamknięta. Każ im do sądu z tym iść, bez sądu nie płać.

Dziękuję za odpowiedz.

Jaki jest okres na przedawnienie się tego typu długu?
Nie można od razu do nich napisać że dług jest przedawniony i tyle?
Na jaki ewentualnie się powołać?
W jakikolwiek sposób z nimi korespondować?

3 lata. Można napisać, ale oni i tak mogą go windykować, przedawnienie pozwala tylko na to, że nie musisz go spłacić.

Na Twoim miejscu w ogóle bym z nimi nie rozmawiał i czekał na wyrok nakazowy z sądu.

Dziękuję za odpowiedz.
Nie będzie tak że podczas np jakiegoś e-sądu nie zareaguje się i będzie nakaz zapłaty? Nie lepiej coś zrobić za w czasu?
Najlepszym wg Państwa rozwiązaniem jest poczekać?

Nakaz zapłaty pewnie będzie, i właśnie do niego należy złożyć sprzeciw. Obecnie nie masz czemu się sprzeciwić.

Pośrednictwo w sprzedaży nieruchomości, tak wynika z pierwszego posta.

Nie wynika nic wprost. Zakładając że to chodzi o pośrednictwo, to stawiałabym na 2-letni okres przedawnienia. Tak czy inaczej, nawet przy 3 latach jest już po ptokach :)

Tak jak wspomniał Syphar, chodzi o fakturę za pośrednictwo nieruchomościowe :)
Można się powłać na jakiś konkretny paragraf?
Jak w razie co napisać taki sprzeciw?
Doradzaliby Państwo żeby napisać coś do windykacji że np faktura jest już przeterminowana albo coś innego?

Z windykacją bym się nie kontaktował, nie ma takiej potrzeby. Jedyny kontakt powinien się sprowadzać do wezwania ich do zaprzestania kontaktu lub wniesienia sprawy do sądu. Zapewne będzie to e-sąd. Otrzymasz nakaz zapłaty, wtedy wniesiesz sprzeciw. Na urzędowym formularzu, w rubryce "zarzuty" wpisz "roszczenie przedawnione" i tyle.

Jeśli nakaz zapłaty trafi "na Berdyczów", czyli podadzą jakiś zmyślny adres, nic straconego, jedno zdanie więcej w sprzeciwie (należy podnieść zarzut nieprawidłowego doręczenia).

A może warto było by wziąć za cztery litery pośrednika który mimo "bicia się w pierś" wystawił fakturę? To on "sprzedał" wierzytelność.

O ile to bicie się w pierś jesteś w stanie udowodnić, to tak. Po 3 latach to wątpliwe.

Powrót