zawiadomienie o eksmisji

• Autor wątku Autor wątku lautrec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lautrec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy komornik przed wykonaniem eksmisji wzywa dłużnika do dobrowolnego opuszczenia mieszkania i czy odwiedza dłużnika w celu rozeznania się, ile np. mebli posiada przyszły eksmitowany, by można było przeprowadzić eksmisję?

Tak. To wynika z Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu przeprowadzania eksmisji.

A gdzie mogę zapoznać się z całością tego rozporządzenia? Dziękuję za odpowiedź.

Masz eksmisję do lokalu socjalnego?
Gdy postępowanie eksmisyjne jest na etapie wezwania, komornik pyta m. in. czy eksmitowana osoba ma prawo do innego lokalu, w którym może zamieszkać.

Kolega Korf odesłał Cię do prawie całkowicie nieobowiązującego rozporządzenia z 1968 r.

Chodzi o rozporządzenie wydane w trybie art.1046 par.11 KPC:
...
§ 11. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy tryb postępowania w sprawach o opróżnienie lokalu, lub pomieszczenia albo o wydanie nieruchomości, mając na względzie ochronę przed bezdomnością osób eksmitowanych oraz sprawne prowadzenie egzekucji.

Rozporządzenie nazywa się tak jak niżej i w nim masz wszystko o co pytasz:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 22 grudnia 2011 r.

w sprawie szczegółowego trybu postępowania w sprawach o opróżnienie lokalu lub pomieszczenia albo o wydanie nieruchomości

Krzysie.k napisał:
Masz eksmisję do lokalu socjalnego?
Gdy postępowanie eksmisyjne jest na etapie wezwania, komornik pyta m. in. czy eksmitowana osoba ma prawo do innego lokalu, w którym może zamieszkać.

Sąd nie przyznał lokalu socjalnego. Gmina złożyła wniosek do komornika o eksmisję, dlatego chciałbym się dowiedzieć, jakich procedur ze strony komornika mogę się spodziewać, bym nie miał niespodzianki.

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
Kolega Korf odesłał Cię do prawie całkowicie nieobowiązującego rozporządzenia z 1968 r.

Chodzi o rozporządzenie wydane w trybie art.1046 par.11 KPC:
...
§ 11. Minister Sprawiedliwości określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy tryb postępowania w sprawach o opróżnienie lokalu, lub pomieszczenia albo o wydanie nieruchomości, mając na względzie ochronę przed bezdomnością osób eksmitowanych oraz sprawne prowadzenie egzekucji.

Rozporządzenie nazywa się tak jak niżej i w nim masz wszystko o co pytasz:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 22 grudnia 2011 r.

w sprawie szczegółowego trybu postępowania w sprawach o opróżnienie lokalu lub pomieszczenia albo o wydanie nieruchomości

korf napisał:
Przepraszam, nie ten link skopiowałem, właściwy
Internetowy System Aktów Prawnych

Zapoznałem się właśnie z owym rozporządzeniem. Dziękuję.

korf napisał:
Przepraszam, nie ten link skopiowałem, właściwy
Internetowy System Aktów Prawnych
Mozesz opuścić lokal niezwłocznie albo czekać na termin.
Jeżeli nie masz innego lokalu to czekasz na termin eksmisji do schroniska. Moze jednak tak sie zdarzyć, że wierzyciel wskaże lokal tymczasowy, w przsciwnym razie komornik rozpyta gmine o taki lokal. Gmina zapewne odpowie, że obecnie nie dysponuje takim pomieszczeniem a wtedy komornik wstrzyma się na 6 miesięcy, żeby potem wyznaczyć termin eksmisji do schroniska. Obecnie zajmowany lokal tym samym spełni role pomieszczenia tymczasowego. Są jednak komornicy, którzy nie czekają 6 miesięcy ... .
Do schroniska nie możesz z sobą zabrać swojego dobytku za wyjątkiem waliski. To jest duży klopot i temat na poważny wątek.
Zasadnicz masz jeszcze 6 miesięcy na szukanie lokum.

i rozumiem, że komornika (w celu wysłuchania mnie, jak wynika z rozporzędzenia) mam się spodziewać po otrzymaniu od niego pisma z wyznaczonym terminem eksmisji?

dowiedziałem się już wszystkiego o co pytałem, dziękuję za pomoc.

Witam i przepraszam, że odświeżam temat. Dzisiaj dostałem pismo od komornika, że w ciągu dwóch tygodni mam opuścić lokal, inaczej zostanę eksmitowany do schroniska. Czy mogę jakoś się odwołać od tej decyzji? Potrzebuję jeszcze trochę czasu (szukam pracy).

Powrót