Zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa

• Autor wątku Autor wątku dariox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie

mam prośbę do osób które będą w stanie udzielić mi pomocy w formie porady. Rzecz dotyczy jak w temacie popełnienia przestępstwa.

Mianowicie, sytuacja tego charakteru że moja mama rozwodzi się z ojcem, na pierwszej rozprawie w Sądzie okręgowym ojciec niestawił się. Ograniczył się do wysłania pisma do Sądu w którym zawarte są liczne kłamstwa których nie będzie w stanie udowodnić z uwagi na fakt że takie sytuacje nie miały miejsca w rzeczywistości.

Chcę złożyć w tej sprawie wniosek do Sądu, zależy mi na tym aby było to zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa ponieważ nie będę tolerować tych perfidnych konfabulacji ze strony mojego ojca w stosunku do Wysokiego Sądu.

Bardzo proszę o wskazanie mi jakiejkolwiek formy wzoru pisma jakie powinienem skierować, oraz do jakiego organu ma być ono skierowane (prokuratura czy Sąd) i co powinienem zawrzeć w takim zawiadomieniu.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc pragnę jednocześnie podkreślić że zależy mi na czasie.

Złożenie przez stronę procesu cywilnego pisma procesowego z jej twierdzeniami nie prowadzi do wypełnienia znamion złożenia fałszywych zeznań. Więc to przestępstwo na pewno odpada. Jeśłi masz na myśli inne przestępstwo i uważasz że podejrzenie jego popełnienia jest uzasadnione, to możesz zawiadomienie złożyć samodzielnie wprost policji lub prokuraturze.

Powrót