zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa

• Autor wątku Autor wątku Borderline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borderline

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam otrzymalam od dziewczyny taki zalacznik, jestem osoba prywatna jak i ona i zażądała zwrotu pieniedzy za rzekomo niezgodny z opisem przedmiot. wiem zenie musze tego robic, ale ciekawi mnie co jesli wysle to pismo na policje?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Za mało danych.

Może zadaj sobie więcej trudu i opisz sytuację. Zdjęcie/skan jest kiepski.

Osoba kupiła ode mnie rzecz na portalu internetowym i po otrzymaniu stwierdziła że towar jest niezgodny z opisem. Zażądała zwrotu pieniędzy, chciała żebym jej wysłała pierwsza i ona odesle mi później rzecz. Nie zgodzilam się i teraz wysłała mi taką wiadomość z tym skanem właśnie.

Na chwilę obecną:

nie masz obowiązku pierwsza oddawać pieniędzy.

Panna w gotowy druk wpisała Twoje dane?. Jesli tak to tego typu pisma nie wysyła do "sprawcy" tylko np. do Prokuratury ;)

Generalnie to sprawa cywilna jest a nie dla Policji czy Prokuratury.

arturoooo napisał:
Jesli tak to tego typu pisma nie wysyła do "sprawcy" tylko np. do Prokuratury
Pomyśl, zanim napiszesz. Pokazuje kontrahentowi, żeby postraszyć, że to wyśle.

Moim zdaniem, na tym etapie sporu nie ma podstaw do tak drastycznego działania.

Borderline napisał:
zażądała zwrotu pieniedzy za rzekomo niezgodny z opisem przedmiot
Najpierw niech reklamuje, później rozpatrujesz reklamację i dopiero dajesz odpowiedź, a nie od razu "oddaj kasę".

bebo napisał:
Pomyśl, zanim napiszesz. Pokazuje kontrahentowi, żeby postraszyć, że to wyśle.

Może ty pomyśl zanim napiszesz kolejną głupotę. Skoro autorka wątku zakryła dane tak, że widać tylko 78-100 Kołobrzeg, tzn. że w to miejsce są wpisane dane sprzedającej.

Jakbyś kiedyś pisał zawiadomienie do Prokuratury to byś wiedział o co chodzi.

Zwłaszcza zabawny jest tekst na końcu: Żądam ścigania i ukarania sprawcy w/w przestępstwa.
Nagłówek też jest ciekawy: ...oraz wnoszę o wszczęcie w tej sprawie podstępowania przygotowawczego :D

Czyli co? Adresat pisma ma sam wszcząć postępowania przeciwko sobie...? :what:

Podsumowując: kupująca powinna wysłać skan pisma z adresem Prokuratury.

arturoooo napisał:
Może ty pomyśl zanim napiszesz kolejną głupotę. Skoro autorka wątku zakryła dane tak, że widać tylko 78-100 Kołobrzeg, tzn. że w to miejsce są wpisane dane sprzedającej.
Puknij się w głowę, złośliwcu i nabijaczu bezsensownych postów. Gdzie pisze się adresata, na dole pisma? Adresat jest zawsze pierwszy od góry pod datą, tutaj jest po prawej, kod 78-100 Kołobrzeg to kod ulicy, przy której jest Policja (sprawdź sobie). Dane składającej wniosek są u góry po lewej. Dane sprzedającej są na dole po lewej, poniżej napisu: Dane które otrzymałam od sprzedawcy. OD SPRZEDAWCY, czyli sprzedającej, którą kupująca chce zgłosić do Policji.
arturoooo napisał:
Zwłaszcza zabawny jest tekst na końcu: Żądam ścigania i ukarania sprawcy w/w przestępstwa.
Nagłówek też jest ciekawy: ...oraz wnoszę o wszczęcie w tej sprawie podstępowania przygotowawczego
Dla ciebie zabawnym, a dla prawnika oczywistym, bo bez tego żądania nie powinno nastąpić działanie. Bez początkowej i końcowej klauzuli opis sprawy jest tylko opisem.
arturoooo napisał:
Jakbyś kiedyś pisał zawiadomienie do Prokuratury to byś wiedział o co chodzi.
A ty już wiesz? Bo po tych idiotyzmach nie widać. A "Jakbyś" pisze się jak byś.
arturoooo napisał:
Czyli co? Adresat pisma ma sam wszcząć postępowania przeciwko sobie...?
Czy ty jesteś normalny, czy coś bierzesz? Gadasz do siebie, czy jak?
arturoooo napisał:
Podsumowując: kupująca powinna wysłać skan pisma z adresem Prokuratury.
Ma wysłać skan pisma, a nie oryginał? Ludzie, handlowiec-prawnik amator ustanawia nowe zasady! Wielce doświadczony mądralo, zanim prokurator przeczyta to pismo, Policja już dawno podejmie działanie i na koniec tylko przedstawi wynik prokuratorowi. Gdy składa się pismo do Prokuratury, przechodzi ono służbową drogę obiegu korespondencji, w końcu otrzyma je odpowiedni prokurator i dopiero po paru dniach trafia do Policji.

Błądzisz, jak dziecko we mgle. Dywagujesz sam ze sobą, określajac swój poziom myślenia.

Ostatnia edycja:
Po co w takim razie autorka listu zakrywała dane komisariatu?

Podsumowując: ciekawe, że kolejna osoba pisze o twoich głupotkach ;)

Jesteście godni siebie. Przestałem odpowiadać na zasadzie powiedzenia:
"Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw zniży cię do swojego poziomu, a następnie zniszczy doświadczeniem."

arturoooo: "Lepiej nic nie mówić i wyglądać na durnia niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Dalej będziesz się odszczekiwał za to, że nie masz pojęcia o tym, gdzie jest w pismach miejsce do wpisania adresata, a gdzie jest miejsce do wpisania sprawcy?

Ostatnia edycja:
Powrót