Zawiadomienie o przestępstwie złożenia fałszywych zeznań i poświadczenia nieprawdy

• Autor wątku Autor wątku submarin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

submarin

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Złożyłem zawiadomienie do prokuratury o przestępstwie złożenia fałszywych zeznań (2 ) i poświadczenia nieprawdy (przestępstwo przeciw wymiarowi sprawiedliwości). Po rozmowie z prokuratorem dowiedziałem się , że osoba ta popełniła te przestępstwa NIEŚWIADOMIE !!!
Postawienie zarzutu tej osobie miało świadczyć o mojej niewinności w 2 sprawach które przegrałem i mam na to teraz dowody ,że byłem niewinny i miało służyć wznowieniu tych spraw. Co teraz mam robić?

re: Zawiadomienie o przestępstwie złożenia fałszywych zeznań i poświadczenia nieprawdy

Trzeba powołać nowe dowody, być może prokuratura zmieni zdanie.

re: Zawiadomienie o przestępstwie złożenia fałszywych zeznań i poświadczenia nieprawdy

Tak właśnie zrobiłem. Jednak po rozmowie z prokuratorem rejonowym uważam,że mam małe szanse i wnioskowałem o przekazanie akt innej prokuraturze. Czy jednak mogę np. oskarżyć tą osobę z kodeksu cywilnego? Przyczyniła się ta osoba do skazania mnie i poniosłem z tego tytułu straty finansowe i moralne.

Oczywiście. Aczkolwiek trzeba będzie to udowodnić przed sądem.

Tak , ale jaki artykuł........

Art. 415 i nast. kc

Powrót