Zawiadomienie o wczęciu postępowanie zus

• Autor wątku Autor wątku Dariotan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dariotan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Potrzebuję porady i pomocy w sprawie wszczęcia postępowania wobec mojej narzeczonej, została zatrudniona jako sprzedawca w sklepie spożywczym na wsi, pracowała 2 miesiące i poszła po tym czasie na zwolnienie lekarskie ze względu na ciążę, teraz Zus wszczął postępowanie sprawdzające czy naprawdę pracowała w tym sklepie, podała świadków,którzy widzieli ją za kasą i pracodawca wysłał do ZUSu wszystkie dokumenty,tj. Umowa o pracę, badania lekarskie i faktury podpisane przez nią ale te które zostały u pracodawcy,a faktury które zostały na hurtowniach są nie podpisane, a zus wysłał do tych hurtowni listy o potwierdzeniu czy są podpisane też u nich.Wszystko się zgadza, do niczego nie mogą się przyczepic, oprócz tych faktur. Teraz się martwimy czy dostanie chorobowe, czy jej to odbiorą. Co mamy w tej sprawie dalej robić?

Ostatnia edycja:
teraz już nic. Pracodawca już zatrudnił kogoś na jej miejsce?

dlaczego? nie był mu już potrzebny pracownik? ktoś go musi przecież zastąpić

Nie chodzi o pracodawcę tylko o moją narzeczoną, bo zus myśli że była fikcyjna umowa, a została zatrudniona bo pracodawca złamał nogę i nie mógł sprzedawać bo sam prowadzi sklep, teraz już znów sam sprzedaje bo mu się zrosła i teraz musi udowodnić czy moja narzeczona pracowała u niego

I podpisała faktury od dostawcy tylko dla pracodawcy że odebrała towar, dostawca tz hurtownia swoją wzięła bez podpisu, czy to może ważyć na tym że zus w to nie uwierzy czy pisma świadków że widzieli moją narzeczoną za kasą w sklepie nie będą nic warte

żebyś się nie zdziwił bo ZUS może dochodzić wyłudzonych świadczeń od pracodawcy

Dariotan napisał:
Wszystko się zgadza, do niczego nie mogą się przyczepic, oprócz tych faktur.
no cóż, czy pracodawca to nie jest matka narzeczonego?

Czy faktycznie ZUS odmówi wypłaty świadczeń zależy od całości sprawy a nie tylko od świadków, faktur i listy obecności - rodzaju umowy, wysokości wynagrodzenia, wysokość przychodów przesiębiorcy złamana noga i potrzeba zatrudnienia pracownika jest tu bardzo istotna

Zadne pokrewieństwo żadna matka , tylko z powodu zaufania moja narzeczona została zatrudniona

Heh moja mama nie żyje, budynek jest wynajmowany pod sklep bo nie chciałem go prowadzić, zamiast uzyskać odpowiedz to preprowadzane jest dochodzenie, już dowiedziałem się że nie trzeba podpisywać faktur nie ma takiego obowiązku a że narzeczona podpisała to dla właściciela sklepu.

ZUS podważy to zatrudnienie na razie z dwóch powodów:
- spreparowanie faktur tylko na potrzeby kontroli
- brak zatrudnienia innej osoby w jej miejsce, a jak jeszcze przed jej zatrudnieniem nikt nie był na jej miejscu zatrudniony - to wręcz na 100%

Po prostu zrobiliście to nie umiejętnie i wpisaliście się w 100% w typowy schemat wyłudzaczy zasiłku.

Mam nadzieję, że przynajmniej pracuje za najniższą krajową - bo to kolejny wasz błąd.

Tak pracowała za najniższą krajową, a to że właściciel złamał nogę i po 5 dniach zatrudnił pracownika to nie ma znaczenia, bo sam nie mógł prowadzić sklepu. No i pracowała tam są na to świadkowie którzy już wysłali potwierdzenie do ZUSu

Ostatnia edycja:
Tak pracowała za najniższą krajową, a to że właściciel złamał nogę i po 5 dniach zatrudnił pracownika to nie ma znaczenia, bo sam nie mógł prowadzić sklepu

To już będzie oceniał ZUS - potem możecie się odwołać do sądu.
Ostatnia znana mi sprawa - dowołanie od decyzji w 10/2019 - jeszcze nie przesłuchali pracownicy - trochę COVID pomieszał, potem nie stawiał się pracodawca itp.

Dziękuję za odpowiedź, teraz zostało tylko czekanie na decyzję z ZUSu .
Pozdrawiam

Agnieszka3M napisał:
żebyś się nie zdziwił bo ZUS może dochodzić wyłudzonych świadczeń od pracodawcy

no cóż, czy pracodawca to nie jest matka narzeczonego?

Czy faktycznie ZUS odmówi wypłaty świadczeń zależy od całości sprawy a nie tylko od świadków, faktur i listy obecności - rodzaju umowy, wysokości wynagrodzenia, wysokość przychodów przesiębiorcy złamana noga i potrzeba zatrudnienia pracownika jest tu bardzo istotna
Po 1. Nie ma znaczenia czy kogoś zatrudnił czy nie zatrudnił. Po2 Będzie kontrola dokumentów, jeśli pracownica i pracodawca mają to samo. To jest OK. Jeśli nie ma powiązań rodzinnych to jest ok. Osobiście znam sprawę kiedy pracownica po 20 dniach poszła na L4. Kontrola była i wypłacili zasiłek. Faktur od dawna się nie podpisuje. Ja życzę narzeczonej powodzenia i żeby była dobrej myśli.

Pan_robotnik napisał:
ZUS podważy to zatrudnienie na razie z dwóch powodów:
- spreparowanie faktur tylko na potrzeby kontroli
- brak zatrudnienia innej osoby w jej miejsce, a jak jeszcze przed jej zatrudnieniem nikt nie był na jej miejscu zatrudniony - to wręcz na 100%

Po prostu zrobiliście to nie umiejętnie i wpisaliście się w 100% w typowy schemat wyłudzaczy zasiłku.

Mam nadzieję, że przynajmniej pracuje za najniższą krajową - ba to kolejny wasz błąd.
Dlaczego niby mają im kwestionować faktury? Co prawda nie ma obowiązku podpisywania faktur, ale wielu odbiorców podpisuje faktury po sprawdzeniu ilości towarów. W związku z tym, że nie ma obowiązku podpisywania faktur taki podpis można uznać jako potwierdzenie ilości. ZUS to nie urząd skarbowy. Nie powinni w ogóle dawać tych faktur. Jest tylko kwestia czy się znali. Czemu ludzi straszysz? Świadkowie mogą być, ale nie muszą. Przedobrzyć też nie można. Jedyna kwestia to tylko ewentualnych znajomości. Za dużo dali ZUS zupełnie niepotrzebnie. Trzeba wiedzieć jak to ewentualnie wyjaśnić. Nikt człowiekowi nie doradził , ani nie uświadomił tego.

Piszę z wieloletniego doświadczenia. Mam taką kontrole średnio jedną na 2 miesiące. a Ty?
Pisałem co może być w uzasadnieniu odmowy z ZUS.

Pan_robotnik napisał:
Piszę z wieloletniego doświadczenia. Mam taką kontrole średnio jedną na 2 miesiące. a Ty?
Pisałem co może być w uzasadnieniu odmowy z ZUS.
To za krótko. Ja w tym fachu babram się od 25 lat. Przechodzę na emeryturę. Nie takie cuda w życiu widziałam. Tylko jedną na 2 miesiące? To mało. Mam trochę czasu to na ile mogę to pomagam. Pomagam, nie straszę.

gafi napisał:
Po 1. Nie ma znaczenia czy kogoś zatrudnił czy nie zatrudnił.
możesz podać przykład orzeczenia gdzie Sąd wyraził taką opinię?

ja kojarzę szereg orzeczeń gdzie był to jeden z argumentów przemawiających za fikcyjnym zatrudnieniem

motywem zawarcia umowy o pracę była chęć zapewnienia odwołującej się świadczeń z ubezpieczeń społecznych w związku z zaostrzeniem się schorzeń kręgosłupa. Tak ocena jest tym bardziej uzasadniona, jeśli uwzględni się fakt, że odwołujący się nie wykazali aby w tym okresie istniała racjonalna potrzeba zatrudnienia ubezpieczonej w ramach stosunku pracy. R. P. jak trafnie zauważa apelujący, w dacie zawarcia umowy o pracę nadal współpracowała ze spółką (...), a w czasie jej nieobecności w pracy spowodowanej zwolnieniem lekarskim, nikt na jej miejsce nie został zatrudniony. III AUa 515/15

Sąd Okręgowy na podstawie okoliczności sprawy, takich jak: zatrudnienie odwołującej na specjalnie dla niej utworzonym stanowisku pracy, brak wiarygodnych dowodów potwierdzających rzeczywiste świadczenie przez nią pracy, brak uzasadnienia dla zatrudnienia skarżącej, niezatrudnienie na jej miejsce innej osoby III AUa 189/18

Dla oceny istnienia stosunku pracy pomiędzy stronami istotne jest to, że O. R. oraz T. O. mają wspólnie dwoje dzieci i pozostają w związku partnerskim, a umowa o pracę została zawarta po zajściu przez O. R. w drugą ciążę, na krótko przed długotrwałą nieobecnością w pracy. Zarówno przed zatrudnieniem O. R., jak i po zaprzestaniu wykonywania przez nią pracy, na jej miejsce nie została przyjęta żadna inna osoba,III AUa 846/18

Powrót