Zawiadomienie o zajęciu prawa majatkowego - problem ?

• Autor wątku Autor wątku JonQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JonQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
"ZAWIADOMIENIE O ZAJĘCIU PRAWA MAJĄTKOWEGO STANOWIĄCEGO WIERZYTELNOŚĆ PIENIĘŻNĄ U DŁUŻNIKA ZAJĘTEJ WIERZYTELNOŚCI INNEGO NIŻ PRACODAWCA, ORGAN RENTOWY LUB BANK"

"Na podstawie art. 89 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą", wzywa się ww. dłużnika, aby należnej od niego kwoty
z tytułu zaj. nadpłaty bez zgody organu egzekucyjnego nie uiszczał zobowiązanemu ..(moje dane)... lecz należną kwotę przekazał organowi egzekucyjnemu na pokrycie dochodzonych należności"

Do tego dostałem jeszcze załącznik TYT-1 z którego też nic nie rozumiem.

Może mi ktoś wytłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi?
Za co najprawdopodobniej dostałem takie pismo?
Tak na chłopski rozum :)
Oraz co z tym dalej zrobić bądź jak zapłacić ?
Podają nazwę banku i nr konta ale nic poza tym - żadnych tytułów itp

Zostało wszczęte administracyjne postępowanie egzekucyjne. Ten formularz TYT-1 to tytuł wykonawczy, w polu nr 30 na bank masz zaznaczone, co jest podstawą obowiązku, który podlega przymusowemu wykonaniu. Będzie to przeważnie nr mandatu/decyzji podatkowej/ albo zaznaczone pole deklaracja - np. gdy sprowadzałeś samochód, złożyłeś deklarację dla podatku akcyzowego, a nie zapłaciłeś podatku w terminie.

Co do zawiadomienia o zajęciu - spójrz do kogo oprócz Ciebie zostało skierowane, kto jest dłużnikiem zajętej wierzytelności - informacje z górnej części formularza. Tak strzelając w ciemno to jakiś organ egzekucyjny typu Naczelnik Urzędu Skarbowego albo Dyrektor Izby Celnej czy Dyrektor Oddziału ZUS zajął ci w US nadpłatę w podatku - także jeśli wystąpi, to zostanie ona przekazana na pokrycie kosztów egzekucyjnych oraz zobowiązania i ewentualnych odsetek. Jeśli to zobowiązanie podatkowe, to miej na uwadze, że z każdym dniem rosną odsetki, także jeśli tylko da się coś z Ciebie ściągnąć, to płać jak najszybciej - płać tą większą kwotę z zawiadomienia o zajęciu, bo tam są uwzględnione koszty, odsetki na dzień zawiadomienia. Jak - przelew na rachunek wskazany w tytule/zawiadomieniu z opisem typu nr tytułu wykonawczego, imię i nazwisko, adres, nip lub pesel.

Rozumiem... ale po wpłacie będę musiał to gdzieś potwierdzić czy coś ?

Nie, jeśli dokonasz zapłaty w pełnej wysokości (czyli należność główna, odsetki w pełnej wysokości - obowiązek samoobliczenia albo telefon do organu egzekucyjnego oraz koszty egzekucyjne i ewentualne koszty upomnienia), to egzekucja zostanie po prostu zakończona poprzez uregulowanie zobowiązania, a organ anuluje zajęcia.

Witam. Dostałam takie samo pismo, ale nadpłata podatku u mnie wynosi kilka razy wiecej niż mandat w wysokości 100 zł który postanowili mi ściągnąć. Czy tak na logikę rozumując resztę podatku dostanę na swoje konto ?

Tak, potrącą Ci kwotę mandatu + powstałe w toku postępowania koszty egzekucyjne (na moje oko będzie to jakieś 6,40 zł), a resztę zwrócą.

Mam pytanie dotyczace tego samego czego dotyczy temat, lecz w moim przypadku zwrot podatku to 30zl, a mandat wraz z odsetkami 106,40...
Wiec co w tym przypadku powinienem zrobic?

W sumie nic:] tudzież zapłać, bo zwrot jeśli został zajęty, zostanie rozliczony w pierwszej kolejności na koszty egzekucyjne, a potem na należność główną, zaś pozostała należna kwota będzie egzekwowana w inny sposób, np. przez poborcę skarbowego albo zajęcie wynagrodzenia za pracę...
Aha, od mandatów NIE MA odsetek, to 6,40 zł to koszty egzekucyjne.
Czyli na oko: 30 ziko zwrotu = 6,40 zł na koszty, 23,60 zł na należność z tyt. mandatu. Do zapłaty pozostaje 76,40 zł.

dostalem to samo pismo. mialem zwrotu okolo 90zl, a do zaplacenia 112.10. czy moge wplacic cala kwote na rachunek bankowy, jaki tam podano? czy tylko reszte od tych 90? czy jezeli wplace 112.10 to te 90 mi zwroca, czy to moze przepasc?

Dostałam dzisiaj z US "zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność pieniężną...".
W podanym piśmie "...wzywa się ww dłużnika , aby neleżnej od niego kwoty z tytułu zajętej nadpłaty z rozliczenia rocznego w kwocie 140zł bez zgody organu egzekucyjnego nie uiszczał zobowiązanemu (tutaj moje dane) lecz należną kwotę przekazał organowi egzekucyjnemu na pokrycie dochodzonych należności" Razem dochodzenie należności wynosi 265zł.
Do tego dołączony był TYT-1 gdzie kwota wynosiła 250zł.

Moje pytania:
1. Czy po uiszczeniu zapłaty 265 zł na podany nr rachunku w "Zawiadomieniu o zajęciu...." zostanie mi zwrócone to 140zł? Czy może mam zapłacić tylko 125zł?
2. W jaki sposób poinformować Urząd Skarbowy o zapłacie? (na dole pisma widnieje termin 7 dni). Czy mam wystosować odpowiednie pismo?

Bardzo proszę o odpowiedź. To 250 zł to mandat z października, którego nie zapłaciłam, ponieważ byłam wtedy bezrobotna i dopiero od niedawna pracuję.

ja równiez dostałam takie pismo. razem dochodzone naleznosci 269,20 (w tym 55,40 czesc 1 mandatu, bo druga czesc została wzieta w tamtym roku, 200 drugi mandat oraz 13,80 kwota kosztów egzekucyjnych). zwrotu miałam 191 zł, czy musze do nich sie zgłaszac czy sami sobie wezma ta kwote z podatku dochodowego za 2010 rok i czy musze dopłacac reszte czy moge zostawic na nastepny rok i wezma sobie reszte (bo ponoc odsetek nie ma)?

Odświeżam temat, bo ktoś ze znajomych dostał takie pismo jak wymienione w pierwszym poście. Problem polega na tym, że ta osoba nie jest w stanie uregulować należności, ponieważ jest w tej chwili na zasiłku celowym z Ośrodka Opieki Społecznej. Co się dzieje zazwyczaj dalej po otrzymaniu takiego pisma? Czy można się od tego odwołać, wyjaśnić?

witam mam taki problem dostałem TYT-1 ze zabierają mi za mandat z rozliczenia. reszte pieniędzy dostałem. wszystko się zgadzalo idealnie az do dzisiaj. rano zapukala do mnie policja ze albo musze wplacic te pieniądze albo zamykają mnie na 24 godz. pokazałem im to ale nie wyglądali na zbyt inteligentnych i nic z tego nie wywnioskowali. naszczescie głupota nie idzie w parze z chamstwem i dogadałem się ze do jutro mam to załatwić. co mam robic??

noi dlaczego us zabiera mi siana a później wysyla do sadu ze nie place??

Powrót