Zawiasy czy roboty?

• Autor wątku Autor wątku po prostu ja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

po prostu ja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Jakiś czas temu popełniłem głupi błąd w życiu.Otóż ukradłem z kolegą dwa wózki ze sklepu.Jeden oddaliśmy,drugi się zgubił.Czekamy teraz na wyrok.Mam pytanie,gdy jak przyznałem się dobrowolnie do winy i miałem do wyboru zawiasy albo prace publiczne,to czy mogą mi dac wiezienie? Czy będzie sprawa w sądzie? Co lepsze zawiasy czy roboty? Nigdy wcześniej nie byłem karany.Mam 19 lat. Proszę o poradę.Dzięki! :(

Sąd może nie zgodzić się na karę uzgodnioną z prokuratorem, ale w 90 procentach się zgadza. W praktyce więzienie Panu nie grozi.

Moim zdaniem chyba jednak roboty.

Złożyłem także pismo do sądu,gdyż chcą nam zarzucic kradzież 3 wózków,a "pożyczyliśmy" dwa co jest z resztą na kamerze.Łączny koszt 3-ech wózków wyniósł 1260 zł. :(

Pan się poddał dobrowolnie karze w prokuraturze w trybie 335 kpk?

No zgłosiłem się sam na policję,gdyż mieli już mojego kolege,który miał wcześniej doczynienia z prawem.Powiedziałem całą prawdę i na końcu miałem do wyboru właśnie zawiasy albo roboty,to wybrałem roboty.

Jesli poddał sie Pan dobrowolnie karze, to takie pismo może być według mnie potraktowane przez Sąd jako wycofanie się z porozumienia.

Wczoraj przyszło mi pismo,że poddałem się dobrowolnie karze- 335 kpk.Co mnie teraz czeka? Czy będzie sprawa w sądzie? Nigdy nie byłem karany. :roll:

W piśmie na pewno pisze,że prokurator i pokrzywdzeni wyrażają zgodę na ten tryb,tak?Jeśli tak,będzie jedno posiedzenie,na którym prokurator potwierdzi swoje stanowisko,a sąd odniesie się do tego.Z reguły sąd przychyla się do wniosku popartego przez prokuratora.

A czy muszę się wstawic na tą rozprawę? A napewno nie czeka mnie za to więzienie?

nic się nie stanie,kiedy tam pójdziesz.Kara jest już uzgodniona,nic Ci nie grozi

A gdy nie pracuje,tylko sie ucze,to co z kwestią zapłaty za te wózki?

Będziesz wnosił o umorzenie,lub rozłożenie na raty.
Prawda karniści?

a czy jak na komisariacie wybrałem roboty to czy moge zmienic na zawiasy?

Wg mnie nie,ale poczekaj na opinię fachowców,którzy już śpią :wink:

Może Pan zmienić tylko w ten sposób, że wycofuje się Pan z porozumienia i:
-na posiedzeniu prokurator i Pan i Sąd zgadzacie się na zawiasy.
-po rozprawie sąd orzeka zawiasy.

Po co Panu te zawiasy??

Zostanie Pan wezwany albo zawiadomiony-z treści pisma wynikać będzie, czy musi Pan się stawić czy tylko może.

Co do zapłaty za wózki-zależy wiele od tego, na jakiej podstawie zostanie to orzeczone.

Mam jeszcze dwa pytania odnośnie tej sprawy.Co by było gdybym dostał teraz bilet do wojska,czy miałbym roboty przeniesione na inny termin i na ile jest się wpisany do tej księgi karnej czy jak tam to inaczej zwanej? Słyszałem,że do 21 roku życia.Czy to prawda? Dzięki!

A co jest jak dostałem prace publiczne 6 miesięcy po 30 godzin w miesiącu,a tutaj chce mnie wziąśc wojsko? Czy usunie mi się ta kara,czy dokoncze ją po odbyciu służby? Dzięki :x

Powrót