Zawieranie umowy na odległość - co właściwie znaczy na gruncie podatków VAT

• Autor wątku Autor wątku punisher20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

punisher20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry. Powiedzcie mi bardziej doświadczeni w meandrach prawa, czy dobrze rozumiem definicję dot. zawierania umów na odległość:
Ze zwolnienia tego (podmiotowe) nie będzie mogła także korzystać dostawa następujących towarów, w związku z zawarciem umowy w ramach zorganizowanego systemu zawierania umów na odległość, bez jednoczesnej fizycznej obecności stron, z wyłącznym wykorzystaniem jednego lub większej liczby środków porozumiewania się na odległość do chwili zawarcia umowy włącznie:

preparatów kosmetycznych i toaletowych (PKWiU 20.42.1),
komputerów, wyrobów elektronicznych i optycznych (PKWiU 26),
urządzeń elektrycznych i nieelektrycznego sprzętu gospodarstwa domowego (PKWiU 27),
maszyn i urządzeń, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 28).

To oznacza, że aby nie powstał obowiązek bycia "Vatowcem" przy sprzedaży jakiegoś przedmiotu z tej listy - nie mogę go sprzedać zdalnie, a jedynie fizycznie zawrzeć taka umowę? Jest tez aspekt zorganizowania, więc teoretycznie jednorazowa transakcja nawet na odległość też chyba nie powinna generować takiego obowiązku. Ale kilka np. poprzez internet sprawi że muszę się zarejestrować jako Vatowiec. A w moim mniemaniu lepiej nie przekroczyć 2 transakcji na rok jeśli będą zdalnie

Dobrze rozumiem?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie wiem skąd wziąłeś ten limit dwóch transakcji, ale generalnie tak - w przepisie jest mowa o zorganizowanym systemie, czyli o sklepie internetowym. Nie chodzi tu o sprzedaż takiego towaru "raz na jakiś czas" przez Allegro.
Ale żadnych limitów kwotowych czy ilościowych nie ma, zatem jest to kwestia do interpretacji. Oczywiście wątpliwości na korzyść podatnika :D

Powrót