Zawieranie umowy

• Autor wątku Autor wątku PatrykDG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrykDG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Mam pytanie, jestem pionierem w tym kierunku więc proszę o należytą wyrozumiałość.

Czy wydawnictwo może przesyłać umowę wydawniczą zwykłą pocztą ( nie mailową) do podpisania, a gdy już się ją wypełni się ją odsyła.

Czy jest tu jakaś luka prawna, czy trzeba osobiście podpisać ją przy wydawcy czy raczej tak jak wspomniałem można.

To jest ta umowa, jeśli możecie proszę zinterpretujcie ją czy nie jest może jakimś falsyfikatem.

UMOWA WYDAWNICZA

Zawarta dnia ………………… w ( tutaj miejscowość, którą usunąłem) pomiędzy:

………………………. zamieszkałym w ………………………….., przy ul. ………………………………………., legitymującym się dowodem osobistym nr ……………………., zwanym dalej Autorem,

a

firmą ............. tutaj nazwa firmy, dane itp., zwaną dalej Wydawcą, a reprezentowaną przez .......... ( tutaj nazwisko i imię osoby, która wydaje usunąłem ponieważ to prywatna korespondencja tak mi się zdaje)

Strony zgodnie ustalają, co następuje:

§1
Umowa dotyczy opublikowania przez Wydawcę książki o nazwie „……………..”, zwanej dalej Dziełem, której treść oraz projekt okładki Autor zobowiązuje się przekazać Wydawcy niezwłocznie po podpisaniu niniejszej umowy.

§2
Autor oświadcza, iż jest wyłącznym twórcą Dzieła, oraz że jest właścicielem pełni majątkowych praw autorskich do Dzieła. Prawa majątkowe do dzieła Autor zachowuje także po publikacji utworu w formie e-booka. Autor może opublikować swoje dzieło w innej formie, za wyjątkiem elektronicznej (e-book) w innym wydawnictwie.

§3
W razie zaistnienia okoliczności udowodnionego braku praw autorskich do Dzieła przez Autora w zakresie objętym niniejszą umową, w tym także braku pełni osobistych praw autorskich (plagiat), Autor zobowiązuje się zwrócić Wydawcy otrzymane przez niego wynagrodzenie tytułem zwrotu kosztów przygotowania Dzieła do publikacji, promocji Dzieła, oraz zadośćuczynienia za naruszenie rynkowej wiarygodności Wydawcy.

§4
Autor udziela Wydawcy wyłącznej, niezbywalnej licencji na odpłatne rozpowszechnianie kopii Dzieła w formie elektronicznej (e-book) za pomocą sieci Internet na okres od dnia zawarcia niniejszej umowy na czas nieokreślony.

§5
Wydawca zobowiązuje się do podjęcia działań, celem przydzielenia Dziełu numeru ISBN, oraz rozpoczęcia aktywnego oferowania zakupu elektronicznej kopii Dzieła klientom na stronie internetowej „nazwa strony'' w czasie nie dłuższym, niż 2 miesiące od daty zawarcia umowy.

§6
Wydawnictwo zobowiązuje się do wypłaty Autorowi wynagrodzenia w wysokości 30% ceny netto każdej sprzedanej kopii Rozliczenia będą dokonywane przelewem na wskazane konto na podstawie rachunku wystawionego przez Autora. Kwota prowizji będzie dostępna w panelu administracyjnym pod adresem: ... ( tutaj adres)

§7
Wydawca zobowiązuje się do udzielenia informacji na temat ilości i cen zawartych transakcji w ciągu obowiązywania niniejszej umowy na podstawie dostępu do panelu autorskiego: ( tutaj adres) , lub w inny sposób umożliwi Autorowi dostęp do wiarygodnych informacji potwierdzających ilość i ceny zawartych przez siebie transakcji sprzedaży elektronicznej kopii Dzieła.

§8
Strony ustalają, że minimalna cena, za jaką Wydawca może oferować do sprzedaży elektroniczną kopię Dzieła wynosi 5 zł brutto (w tym 22% VAT).

§9
Wydawca ma obowiązek uzyskania akceptacji Autora, przy każdorazowej zmianie formy kopii Dzieła przeznaczonej do oferowania klientom, w tym także uzyskania akceptacji dla formy skrótów Dzieła, streszczeń, oraz innych publikowanych przez Wydawcę materiałów związanych z oferowaniem przez niego Dzieła.

§10
Umowę sporządzono w 2 jednakowo brzmiących egzemplarzach, dla obu stron.

Autor Wydawca

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj,

zawsze najbezpieczniej jest podpisywać osobiście, bo wtedy dokładnie wiadomo kto co podpisał (unikniecie fałszerstwa podpisu, a więc i nieważności umowy), ale w praktyce stosuje się też formę listowną. Po uzgodnieniu treści umowy jedna strona przesyła podpisane dwa egzemplarze umowy - druga strona podpisuje oba i odsyła jeden drugiej stronie. Odesłać koniecznie listem poleconym, najlepiej za potwierdzeniem odbioru. I nie czynić żadnych działań (typu źródeł wysłanie książki), przed otrzymaniem obustronnie podpisanej umowy. Tyle w kontekście ogólnym.

A umowa, jak umowa - bezterminowa licencja wyłączna na rozpowszechnianie e-booka. W razie czego kłopot z wypowiedzeniem. Brak mi w niej określenia terminów w jakich będą prowadzone rozliczenia za sprzedane egzemplarze - miesięcznie, kwartalnie, rocznie, on-line...? Brak zapisu o wprowadzaniu zmian do umowy - dobrze by chyba było, że wymagają formy pisemnej.

W sumie to przeanalizuj ją sobie pod kątem tego, co złego może się stać w przyszłości - przykładowo: że nie zapłacą tantiem, że zaprzestaną oferowania książki, etc...

Według mnie nie powinieneś obawiać się podpisywać umowy, którą wysyłasz następnie listownie do podpisu.
Jednak po podpisaniu dwóch jednakowych formularzy, poczekaj aż otrzymasz swoją kopię wraz z podpisem firmy z która zamierzasz współpracować.

Ja podpisywałem tak przynajmniej jedną umowę. Dokładnie chodzi o umowę na usługę "SMS Premium". Po wydrukowaniu wysłałem dwie podpisane umowy, za jakiś czas otrzymałem swoją kopię i również została uruchomiona dla mnie (z moim loginem) część serwisu, z którego mogłem korzystać - o czym mówiła umowa.

Powrót