zawieszenie alimentow.

• Autor wątku Autor wątku agnspy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnspy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.Chciałam zapytać gdzie udać sie aby zawiesić postępowanie komornicze mojego meza .Stwierdził ze bedzie wplacal zasadzone mu alimenty na moje konto .Czy bedzie ponosil jakies koszta zwiazane z zawieszeniem tej sprawy.Jak na razie alimenty dostaje co miesiac regularnie a on tego narazie nie splaca wogóle.Co w takim przypadku da sie zawiesic sprawe nawet jak nie splaca tych alimentow do funduszu?Stwierdził że chce dawac mnie a nie komornikowi ktory zabiera jakas czesc dla siebie ?

Nawet jak umorzysz sprawe u komornika to i tak komornik bedzie musial sciagnąć te alimenty ktore zostaly wyplacone z FA.To nie jest tak że jak Ty umorzysz to on juz tego komornika nie bedzie mial-nie bedzie mial wtedy jesli ureguluje caly dlug do FA wzraz z kosztami komorniczymi.

Taka moja jeszcze prywatna porada-jesli Ty teraz pobierasz alimenty z FA to pobieraj dalej bo to sa pewne pieniążki dla dziecka.A on niech wplaca jakas kwote komornikowi-bo mąż to tylko może obiecywac i na tym sie skonczy.

Witam. Dopiero się zarejestrowałam i nie wiem jak to działa. Proszę o pomoc. Przed chwilą mój przyjaciel się rozwiódł :) Ale była żona coś mu krzyczała po rozprawie o zaległe alimenty. Bo Ona zaszła w ciąże zrobili testy DNA i On jej płacił ok. 200 zł i żyli sobie na kocią łapę po 10 latach się ożenili i byli 3 lata w małżeństwie i dziś rozwód. Moje pytanie brzmi. Co On powinien z tym tematem zrobić? Jakieś pismo wystosować? Bo Ona już coś chce składać w sądzie ... Pomóżcie proszę :)

Ale to jego dziecko tak?
Jesli tak to zapewne Sąd zasądził wyższa kwote alimentów niz 200 zl i byc może ma juz jakies zaległości wobec dziecka-jak ex dostanie wyrok to zapewne odrazu uda sie do komornika

Tak, to jego dziecko. Czyli jego EX musi z tym problemem się zgłosić do komornika, a nie do sądu? A komornik co może zrobić?

iza26bela najpierw sąd zasądzi alimenty na rzecz małoletniego dziecka, potem jeśli Twój przyjaciel nie będzie dobrowolnie ich płacił to matka dziecka może udać się z wyrokiem zaopatrzonym w klauzulę wykonalności do komornika i ten przymusowo i skutecznie ściągnie alimenty wraz ze swoim wynagrodzeniem. Z czego ściągnie? Z wynagrodzenia za pracę, ze środków na koncie w banku, z ruchomości i nieruchomości dłużnika.

Dzisiejsze alimenty dostał na 650 zł na jedno i jedyne dziecko, ale mi chodzi o zaległe alimenty, które płacił jej przez rok jak tylko okazało się, że to jego dziecko.Po roku zamieszkali razem i przestał jej płacić z oczywistych powodów... bo mieszkali razie i ich utrzymywał. I moje pytanie jest następujące. Czy te alimenty same z siebie się skończyły z dniem jak zamieszkali razem czy trzeba jakieś pismo wystosować czy może one ulegają przedawnieniu? Dzięki kochani za pomoc :)
Ps. Przepraszam za zmianę nicków, ale dziś się zarejestrowałam nowym nickiem, a przez przypadek weszłam na stary nick o którym totalnie zapomniałam.

Od kiedy mial te alimenty zasądzone?-czy jak zamieszkali razem to czy Twoj przyjaciel złozył pozew do Sądu o zniesienie alimentacjii?

Alimenty miał zasądzone po urodzeniu dziecka jak zrobili DNA i okazało się ze dziecko jest jego i płacił jej te alimenty przez rok (wtedy mieszkali oddzielnie). Po roku zamieszkali razem i nie płacił już jej alimentów, ale nie było zakończenia tych alimentów, nie było żadnego kwitka napisanego przez nikogo żeby je zakończyć z jakimś papierem ze nie musi płacić. Więc teraz nie wiadomo czy musi jej zapłacić te alimenty do tego czasu jak byli tylko parą, a po kilkunastu latach dopiero się pobrali i rozwiedli teraz i ma nowe alimenty.

Powrót