Zawieszenie długu alimentacyjnego i bezpośrednie jego spłacanie do wierzyciela

• Autor wątku Autor wątku Bi11i3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bi11i3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Moj ojciec mial zasądzone alimenty na mnie które bardzo róznie spłacał i narósł dług.
Ponieważ jestem już pełnoletni i pracuje umorzyłem bieżące alimenty zostawiając jednak te zaległe. Z tytułu zaległych alimentów wciąż dostaje bardzo nieregularne wpłaty. Ojciec zaproponował żebym zawiesił zaległe alimenty i będzie mi je wpłacał bezpośrednio bo jak mówi komornik zabiera dla siebie dużą prowizję.
Możliwe, że nastąpi moment w którym znów będzie problem z płatnościami jednak chciałbym chociaż spróbować takiego rozwiązania, jednak muszę mieć pewność, że będę mógł wrócić do obecnego stanu.

Z tego co czytałem rozumiem, że mogę egzekucję zawiesić i odwiesić w dowolnym momencie i nie powinno być z tym żadnych problemów jeżeli okaże się, że ojciec się nie wywiąże z obietnicy, tak?

Czytałem także, że zawieszenie powoduje, że komornik nie może dokonać nowych czynności jednak te dokonane pozostają w mocy. Czyli mimo zawieszenia dalej będą zaległe alimenty pobierane z jego pensji czy moge to u komornika doprecyzować aby zawieszone zostały wszystkie czynności i żeby ojciec tylko wpłacał mi bezpośrednio na konto pieniądze?

Rozumiem, że będę musiał o wpłatach informować na bieżąco komornika aby aktualizował zadłużenie, czy można to robić przez e-mail czy muszę jeździć osobiście?

Bardzo dziękuję z góry za odpowiedzi :)

wierzyciel (czyli pan) dyktuje komornikowi które czynności kontynuować a które zakończyć.

Jeśli NIE wycofuje Pan całej egzekucji ale ją zawiesza, to możnaby np. najpierw (w pierwszym kroku) wydać komornikowi dyspozycję rezygnacji z zajęcia wynagrodzenia i z zajęcia rachunku bankowego, ale "coś" zostawić (np. zajęcie ewentualnych zwrotów podatku wysyłane przez komornika do urzędu skarbowego) a później (w drugim kroku) wydać dyspozycję zawieszenia postępowania (zostaloby w mocy mało uciążliwe zajęcie zwrotu podatkowego).

i wtedy osiągamy optymalny stan w którym:

albo ojciec grzecznie płaci bez kosztów komorniczych bezpośrednio synowi
albo ojciec jest niegrzeczny a syn mówi dość i wznawia pełnokrwistą egzekucję

Ostatnia edycja:
ojciec grzecznie płaci bez kosztów komorniczych bezpośrednio synowi
I tak zapłaci, prędzej czy później - art. 29 ustawy o kosztach komorniczych.
Nie da się zawiesić egzekucji ze skutkiem umorzenia. To i tak by nic nie dało.

a jak wg ciebie powinien postąpić założyciel wątku aby osiągnąć opisany cel?

To co chce osiągnąć, jest niemożliwe do uzyskania. Chodzi o koszty egzekucyjne. Z chwilą złożenia wniosku te koszty powstają.

Powrót