Zawieszenie działalności a sprzedaż dóbr własnych

• Autor wątku Autor wątku b00n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b00n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Nie znam się na prawie i nie jestem nawet pewien, czy odpowiednio sformułowałem nazwę tematu, ale do rzeczy.

Nieco ponad rok temu zakładałem działalność gospodarczą i starałem się o przyznanie jednorazowych środków na rozpoczęcie działalności. Środki te otrzymałem i wtedy to zakupiłem za nie m.in. oprogramowanie, które kosztowało 6,5 tysiąca. Minął rok; umowa (odnośnie przyznania środków jednorazowych) z urzędem pracy wygasła (czyli została wypełniona), a że biznes najlepiej nie poszedł, postanowiłem go zawiesić i tak też zrobiłem.

Zastanawiam się teraz, czy owe oprogramowanie mogę sprzedać, np. na Allegro ? Zaznaczam, że umowa o przyznanie środków była zawarta pomiędzy mną (osobą prywatną, nie firmą) a urzędem pracy, i że w momencie jej wygaśnięcia, wszelkie dobra, jakie za owe pieniądze kupiłem, stały się moją własnością. Warto również wspomnieć, że dobra te były kupowane nie na firmę, lecz na mnie (osobę prywatną).

Nie wiem również, jak sytuacja wygląda w momencie, gdy działalność istnieje, ale jest zawieszona. W takim przypadku nie mogę tego oprogramowania sprzedać na firmę i wystawić faktury, bo nie mam takiej możliwości. Działalności nie mam zamiaru odwieszać, tylko w pewnym momencie zupełnie z niej zrezygnować.

Czy jeżeli okaże się, że oprogramowanie to mogę sprzedać jako osoba prywatna, to czy muszę płacić od tego jakieś podatki czy coś ?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Powrót