Zawieszenie działalności gosp. - status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku Mateuszx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszx1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Szanowni Państwo,

zwracam się z następującym pytaniem. Jestem lektorem języka angielskiego w szkole prywatnej, przy czym moją formą zatrudnienia jest samodzielna działalność gospodarcza - opłacam preferencyjną składkę na ZUS w wysokości około 500 zł. Na okres wakacyjny (lipiec, sierpień, wrzesień) postanowiłem zawiesić swoją działalność, przy czym zaznaczyłem z góry, że wznawiam ją wraz z dniem 1 października.

Są to więc tylko 3 miesiące przerwy, przy czym dwa miesiące (sierpień i wrzesień) pozbawiony będę ubezpieczenia zdrowotnego. Martwi mnie to, szczególnie że planuję wyjazdy i nie wiadomo co może się człowiekowi przytrafić.

Wiem, że zawieszenie działalności gospodarczej nie stanowi formalnie przeszkody przed nabyciem statusu bezrobotnego. Martwi mnie co innego - czy Urząd Pracy uzna fakt, że chcę zdobyć status bezrobotnego nieco "dla picu" - to znaczy nie zależy mi wcale na szukaniu pracy, bo pracę stałą mam (tylko zawieszoną na 3 miesiące), a chcę jedynie mieć ubezpieczenie. Zupełnie nie wiem jakie jest podejście urzędników w praktyce - czy powinienem się ubiegać o to 2-miesięczne "bezrobocie" czy też nie, a jeśli tak, to czy mówić że jest to tylko na okres 2 miesięcy i szukaniem pracy nie jestem zainteresowany? Nie chciałbym zostać wezwany w środku lata do Urzędu Pracy i świecić oczami.

Będę niezwykle wdzięczny za wszelką pomoc i podpowiedź.

Zgodnie z zapisami ustawy:

REJESTRACJA W PUP JEST DOBROWOLNA.

KAŻDY, KTO REJESTRUJE SIĘ W PUP JAKO OSOBA BEZROBOTNA OŚWIADCZA, ŻE JEST ZDOLNY I GOTOWY DO PODJĘCIA PRACY I WYRAŻA ZGODĘ NA WZIĘCIE UDZIAŁU WE WSZELKICH DZIAŁANIACH AKTYWIZACYJNYCH PROWADZONYCH PRZEZ PUP, KTÓRE MIAŁYBY BEZPOŚREDNIO PROWADZIĆ DO PODJĘCIA PRACY BĄDŹ TEŻ ZWIĘKSZYĆ SZANSE NA JEJ PODJĘCIE.

Zatem jeżeli urząd wyznaczy Ci wizytę w środku wakacji masz obowiązek stawić się na wezwanie pod rygorem wyrejestrowania z urzędu.

OK, dziękuję. Pytanie jeszcze brzmi: czy powinienem przy rejestracji na bezrobotnego mówić szczerze o sytuacji (że pracą nie jestem zainteresowany) oraz jakie jest prawdopodobieństwo, że w sierpniu i wrześniu będą mnie męczyć jakimiś ofertami pracy ;-)

oj duża bo rejestruje się w celu poszukiwania pracy i tak jest to w ustawie zapisane. Oferty pracy zapewne się trafią a że jest małe bezrobocie będą często wzywać w celu przedstawienia propozycji. Ponadto w urzędach jest coraz mniej osób bezrobotnych więc dba się też o interesy pracodawców i jeśli ktoś potrzebuje to się mu szuka pracowników.

Mateuszx1 napisał:
OK, dziękuję. Pytanie jeszcze brzmi: czy powinienem przy rejestracji na bezrobotnego mówić szczerze o sytuacji (że pracą nie jestem zainteresowany) oraz jakie jest prawdopodobieństwo, że w sierpniu i wrześniu będą mnie męczyć jakimiś ofertami pracy ;-)

W Urzędzie nie będziesz obsługiwany wyłącznie przez jedną osobę.
Inny pracownik UP:
1. rejestracja
2. obsługa świadczeń
3. doradztwo zawodowe
4. pośrednictwo pracy
i może ktoś jeszcze

Naprawdę wątpię że ktoś zwróci uwagę na to że zamierzasz odwiesić działalność. Praktycznie każdy petent mówi że ma plan na przyszłość.

Do tego dochodzą przesłanki jak użytkownik napisał jak powyżej.

Celem głównym Urzędu Pracy jest aktywizacja bezrobotnego żeby jak najszybciej znalazł pracę.

Powrót