F
farbisz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Taką mam zagwozdkę. JDG zawiesiłem w listopadzie 2020. Po 6 m-cach wykreślili mnie z rejestru jako podatnika VAT. JDG chciałem zamknąć wraz z końcem roku 2021, a tym samym rozliczyć to, co w JDG zostało, czyli dwa auta. W JDG został mi leasing na auto (1) plus drugie auto (2) kupione dawno temu na FV (odliczone 50% VAT bo to osobówka). Chciałem zrobić tak, żeby leasingowane auto (1) spłacić do końca i ostatniej faktury leasingowej nie księgować w JDG (będzie to zatem moje auto prywatne). Drugie auto (2) wraz z zamknięciem JDG będę musiał chyba opodatkować: podatek + VAT.
I pytanie zasadnicze: czy ten VAT naliczony za faktury leasingowe, które płacę podczas zawieszenia JDG za auto (1) będzie mi się kompensował z VATem należnym przy aucie (2), który będę musiał odprowadzić do US? Czy to wykreślenie z rejestru jako podatnika VAT w czymś przeszkadza?
I pytanie zasadnicze: czy ten VAT naliczony za faktury leasingowe, które płacę podczas zawieszenia JDG za auto (1) będzie mi się kompensował z VATem należnym przy aucie (2), który będę musiał odprowadzić do US? Czy to wykreślenie z rejestru jako podatnika VAT w czymś przeszkadza?