Zawieszenie egzekucji a depozyt sądowy

• Autor wątku Autor wątku carmina1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carmina1

Użytkownik
Odpowiedzi
92
Witam i proszę o pomoc.Sąd Rejonowy zabezpieczył moje powództwo w sprawie o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego w taki sposób, że zawiesił egzekucję. Jednak komornik powiedzial, że moje pół pensji i tak musi zająć, bo musi je przekazać do depozytu sądowego do czasu rozpatrzenia mojego pozwu.Dwa lata temu miałam identyczną sytuację (sąd pozbawił wykonaloności tytuł wykonawczy), postanowieniem wstrzymał egzekucję i komornik nie zajął mojego wynagrodzenia. Jak to się ma do rzeczywistości? Jakie paragrafy mówią co powinien zrobić komornik?I czy musi mi zabrać połowę kasy? 2 lata temu nie musiał...

Jeżeli wynagrodzenie było zajęte; przed zawieszeniem post. egz. przez sąd to potrącenia będą kontynuowane i przekazywane do depozytu sądowego.
Po zawieszeniu post.egz. komornik nie może zając wynagrodzenia.

To było tak: dostałam pismo z zajęciem od komornika mojego wynagrodzenia i od razu złożyłam pozew do sądu.Dwa dni później sąd wydał postanowienie o zawieszeniu egzekucji.Pieniędzy jeszcze mi nie zabrał. Ale jeżeli jest tak jak Pan pisze to jaki jest paragraf na to?

W czasie gdy postepowanie jest zawieszone komornik nie podejmuje żadnych czynności. Jednakże te dokonane ( np. zajęcie wynagrodzenia) są utrzymane w mocy.
Dlatego pracodawca ma obowiązek dokonywania potrąceń a środki w ten sposób uzyskane są kierowane na depozyt sądowy.

A czy jest jakiś sposób żeby temu zapobiec?Jeżeli komornik pozbawi mnie połowy dochodów, to jasna sprawa, że nie będę w stanie utrzymać rodziny.Czy są jakieś argumenty, żeby jednak wstrzymał się?Napisałam dziś wniosek do sądu o rozpatrzenie mojego pozwu w trybie pilnym.

Powrót