Zawieszenie postępowania administracyjnego a zwrot prawa jazdy.

• Autor wątku Autor wątku vitu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vitu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Jako że nie znalazłem informacji na ten temat ani na tym forum, ani z pomocą wujka google pokrótce opiszę swój problem i zadam 3 pytania:

Z dawien dawna, poruszając się pięknymi lasami Podkarpacia nie zwróciłem uwagi, że na moment wjechałem w teren zabudowany. Trudno. Zdarza się. wynik 51kmh za szybko. Mandatu nie przyjąłem łudząc się, iż uda się stosunkowo szybko odzyskać prawo jazdy na czas rozprawy, gdzie zamierzałem zakwestionować skuteczność pomiaru ale po szybkiej reedukacji w domu, na spokojnie, okazało się, że nawet jeśli się uda to proces pewnie zajmie tyle samo, co nałożona na mnie kara administracyjna więc postanowiłem dobrowolnie poddać się karze.

Ku mojemu ogólnemu zaskoczeniu, 12 dni przed końcem trzymiesięcznego okresu kary otrzymałem pismo datowane blisko miesiąc wstecz, iż postępowanie zostało zawieszone z art. 97 § 1 pkt 4.

Moje pytania brzmią:
1) Czy mogę odebrać prawo jazdy do czasu rozprawy?
2) Jeśli mogę odebrać dokument to czy powinienem zważywszy na krótki okres do upłynięcia ustawowych 3 miesięcy? (np. w przypadku przedłużenia kary odwołać się do odbytej już kary)
3) Czy na poczet odbytej kary składa się okres do daty wystawienia wniosku o zawieszeniu postępowania (miesiąc temu), daty odebrania pisma (dziś) czy daty odebrania dokumentu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

vitu napisał:
przed końcem trzymiesięcznego okresu kary

na jakiej postawie pan wyznaczył termin powyżej, skoro postępowanie nadal w toku?

Na podstawie informacji jakie udało mi się do tej pory znaleźć na temat zatrzymania prawa jazdy na okres 3 miesięcy w związku z przekroczeniem dozwolonej prędkości o ponad 50 kmh w terenie zabudowanym.

Z informacji tych wynikało, iż trzymiesięczny okres zatrzymania uprawnień "biegnie" mimo trwającego postępowania sądowego, i że w przypadku upłynięcia tychże 3 miesięcy przed zakończeniem postępowania sądowego kierowca ma prawo odebrać dokument.
Jedyna informacja jaką do tej pory na temat zawieszenia postępowania dotyczącego przekroczenia prędkości o ponad 50kmh w terenie zabudowanym znalazłem twierdziła, iż mogę odebrać prawo jazdy w tym momencie (choć nie bez przeszkód).
Nie jestem jednak pewien czy przeczekanie do końca 3-miesięcznego okresu nie będzie dla mnie lepsze jako argument do odwołania w razie podtrzymania decyzji o zatrzymaniu PJ na pozostały miesiąc.
Mam też niejako wątpliwości czy mogę w ogóle odebrać teraz prawo jazdy wskazując na zawieszenie postępowania.

voyteg napisał:
na jakiej postawie pan wyznaczył termin powyżej, skoro postępowanie nadal w toku?

Pytanie czysto teoretyczne dla zaspokojenia ciekawości czy wiązać się będzie z jakąś poradą? ;)

Powrót