Zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

• Autor wątku Autor wątku MaxB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
MaxB napisał:
Nigdy nie zgłosiłem nikogo do prokuratury. Mam zgłosić komornika?
Masz zgłosić bank, jak nie złoży wniosku o umorzenie egzekucji.
MaxB napisał:
Czy mam rozumieć że w mojej sytuacji gdy bank sprzedał dług funduszowi nie wycofując wniosku o egzekucję to po "przekonaniu" banku by jednak wycofał egzekucję w świetle wyroku SN nie nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia.
Czyli jeżeli fundusz mnie pozwie mogę wnieść wniosek przedawnienia roszczenia? Czy to jest dobry tok rozumowania?
Tak, to jest dobry tok rozumowania. Byle klauzula na BTE była starsza niż 3 lata w chwili wniesienia powództwa przez fundusz. I oczywiście bank ma złożyć wniosek o umorzenie egzekucji

Odnośnie prokuratury:
Czy nie lepiej napisać do banku zapytanie na jakiej podstawie prowadzą egzekucję jeżeli sprzedali dług (czy nie będzie to uznanie długu) z zagrożeniem skierowania do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa? Czy mogę prosić o jakiś wzór pisma?

Odnośnie orzeczenia SN:
Rozumiem ,że sytuacja będzie całkiem inna gdy egzekucja została umorzona ponieważ była bezskuteczna. Wtedy mamy 3 lata od umorzenia.
Jednak co w sytuacji gdy egzekucja trwa powiedzmy 8 lat a bank sprzedał dług. Czy jeżeli sam wycofa to też mamy sytuację opisaną w orzeczeniu SN? Wydaje mi się że też. Tak przynajmniej czytam Pana wpis Panie Marianie.

MaxB napisał:
Odnośnie prokuratury:
Czy nie lepiej napisać do banku zapytanie na jakiej podstawie prowadzą egzekucję jeżeli sprzedali dług (czy nie będzie to uznanie długu) z zagrożeniem skierowania do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa? Czy mogę prosić o jakiś wzór pisma?
Ano na początek do banku, twardo i stanowczo - by złożyli wniosek o umorzenie.
MaxB napisał:
Odnośnie orzeczenia SN:
Rozumiem ,że sytuacja będzie całkiem inna gdy egzekucja została umorzona ponieważ była bezskuteczna. Wtedy mamy 3 lata od umorzenia.
Tak, jest zupełnie inna. 3 lata od umorzenia.
Ewentualnie 2 lata, jeśli to dług z karty kredytowej (o czym zapomniałem dodać we wcześniejszym poście, ale to takie drobne uzupełnienie aczkolwiek mające kapitalne znaczenie dla takiego rodzaju sprawy)
MaxB napisał:
Jednak co w sytuacji gdy egzekucja trwa powiedzmy 8 lat a bank sprzedał dług. Czy jeżeli sam wycofa to też mamy sytuację opisaną w orzeczeniu SN? Wydaje mi się że też.
Nie ma znaczenia czas, liczy się podstawa umorzenia. Zatem na wniosek wierzyciela, bądź art 823 kpc (umorzenie z mocy prawa - w kwestii art 823 kpc SN wypowiadał się już wcześniej)

Czy mam rozumieć że zawieszone postępowanie egzekucyjne na podstawie art 818 par 1 kpc po rocznej bezczynności wierzyciela zostanie umorzone z urzędu z powodu utraty zdolności sądowej wierzyciela. Wierzyciel w tym samy roku sprzedał dług. Czy wtedy nastąpi przerwanie biegu umorzenia czy też nie?

Umorzenie na podst. art 823 kpc niweczy skutki przerwania biegu przedawnienia

Witam
Czy może być umorzenie na innej podstawie niż art 823 kpc?

Ostatnia edycja:
Panie Marianie.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Umorzenie na wniosek wierzyciela niweczy skutki przerwania biegu przedawnienia czyli przedawnienie nie zostało przerwane przez jakąś czynność przed sądem lub komornikiem. Z tego wynika że dłużnik może podnieść argument iż dług uległ przedawnieniu.
Rozumiem, że musi być pełniony warunek:
- musi być na wniosek wierzyciela.

Jednak czy w sytuacji gdy wierzyciel sprzedał dług to komornik może zakończyć postępowanie egz. w innym trybie?
Chodzi o określenie czy mogą być inne powody (i art wg kpc) kończące postepowanie a mające inny skutek niż ten omawiany. Jeżeli tak to co dłużnik może w tej sytuacji zrobić

Komornik w takiej sytuacji zwraca się do wierzyciela o określenie stanowiska. Ten winien wnieść o umorzenie

No właśnie zbliżamy się do określenia sytaucji:
- co w sytuacji gdy wierzyciel będzie "milczał",
- rozumiem że oświadczenie dłużnika i np. przedstawienie otrzymanej cesji długu dla komornika nie jest wiążące. jednak co dalej.

Moje pytania spowodowane są bym w łopatologiczny sposób zrozumiał w jakim trybie komornik może umorzyć egzekucje i jaki będzie miało to wpływ na przerwanie biegu przedawnienia.

Witam Was
Właśnie mineły 2 miesiące jak poinformowałem komornika iż wierzyciel sprzedał dług.
Panie Marianie doradza Pan grzeczne acz stanowcze pismo do wierzyciela. Czy mogę prosić o jakiś przykład lub wskazówkę co tam powinno się znaleźć?

Napisz iż stanowczo żądasz o złożenie w trybie natychmiastowym wniosku o umorzenie postępowania egzekucyjnego, bowiem po cesji wierzytelności obecnie postępowanie prowadzone jest na rzecz banku bez podstawy prawnej. Brak złożenia wniosku w ciągu 7 dni od taty otrzymania niniejszego pisma skutkował będzie doniesieniem do prokuratury o popełnieniu przestępstwa na moją szkodę

Witam Was.
Straciłem cierpliwość. Jestem zdecydowany zawiadomić prokuraturę. Bank pomimo sprzedaży długu dalej prowadzi egzekucję. Nie poinformował komornika do sprzedaży długu.
Jestem zdecydowany zgłosić to do prokuratury.
W związku z tym mam pytania:
- jakiej rejonowa czy okręgowa,
- co powinienem napisać,
- co będzie jeżeli ja złożę pismo do prokuratury a oni np. tego samego dnia złożą wniosek.
Czy będzie mi coś groziło.
- Co powinieniem napisać.
Myślałe tylko o wzmiance iż prowadzą egzekucję pomimo braku podstaw do niej (sprzedaż). Załączył bym pismo o cesji. Wezwanie banku do zakończenia egazkucji, Potwierdzenie nadania oraz potwierdzenie odbioru pisma od nich.
Możecie poradzić czy robię to dobrze?

Prokuratura rejonowa. Napisz o co ci chodzi, podstawę prawną itp, dołącz kopie dowodów.

Witam Was.
Właśnie dostałem w prezencie od "zajączka" pismo od komornika który 2015-03-31 wznowił egzekucję która była zawieszona w skutek utraty zdolności przez Polbank (przejęcie banku przez Raiffaisen). Następca prawny Polbank sprzedał dług Getback w zeszłym roku. "Gdzieś po drodze" wystąpił o nadanie BTE na siebie uzyskał to w lutym tego roku. No i wysłał pismo do komornika że ma nowy tytuł. Proszę napiszcie o co chodzi. Ponieważ od momentu odebrania pisma (dziś) mam stan przedzawałowy.

Powrót