Zawieszenie postępowania w sprawie spadkowej

• Autor wątku Autor wątku kolo81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolo81

Zbanowany
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,
chciałbym się dowiedzieć co mogę zrobić w przypadku zawieszenia postępowania w sprawie spadku z art.177 § 1 pkt 6.

Historia jest taka, że po babci dziedziczymy dom tzn. moja ciocia(która będzie chciała się zrzec spadku na mnie i brata) i mój tata(który też będzie chciał się zrzec spadku na nas) Ciocia w zeszłym roku założyła sprawę, ale ze względu na wyjazdy nie dostarczyła jakiś dokumentów(chyba nie było aktów urodzenia albo zgonów, któregoś z uczestników) i nie odpowiedziała w terminie na pisma sądowe :( W tej sprawie dostaliśmy z bratem pisma(ciocia też), że sprawa została zawieszona.

Co zrobić? jak to konkretnie doprowadzić do końca?

kolo81 napisał:
chyba nie było aktów urodzenia albo zgonów, któregoś z uczestników
To znaczy że ciocia w ogóle nie odebrała poprzedniego listu z pismem w którym sąd wzywał ją do uzupełnienia braków formalnych i teraz nie wie co konkretnie miała uzupełnić?

tak, nie była w stanie odebrać, była za granicą.

Bardziej chodzi mi o to, jak mam dalej postępować, jakie działania podjąć, żeby jak najszybciej zakończyć tą sprawę, jeśli postępowanie jest zawieszone. Czy sąd po jakimś czasie umorzy tą sprawę? Jeśli tak to może założyć nową sprawę już przez notariusza, czy może da się wznowić obecne postępowanie? Ew. może są jakieś inne kroki, żeby zakończyć to postępowanie.

Ciocia może złożyć wniosek o cofnięcie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku po [ojcu], albo może zaczekać (3 miesiące liczone od daty wydania postanowienia o zawieszeniu postępowania) aż postępowanie zostanie umorzone, albo może uzupełnić braki wniosku i złożyć wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania.

Po umorzeniu postępowania w sądzie możliwe będzie rozpoczęcie procedury spadkowej u notariusza.

Powrót