Zawieszenie renty rodzinnej - możliwe?

• Autor wątku Autor wątku Erin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Erin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni Forumowicze,

Od kilku lat otrzymuję rentę rodzinną, każdego 20-go dnia miesiąca. Ze względu na to, iż otrzymuję rentę na konto docierała ona zawsze kilka dni wcześniej. W tym miesiącu nadal nie otrzymałem świadczenia.

Wiem, iż w poprzednich latach w wakacje składało się oświadczenie o wysokości dochodu w poprzednim roku, zawsze jednak otrzymywałem informację z ZUSu drogą listowną. W tym roku takiej informacji nie otrzymałem.

Czy w związku z tym, iż nie złożyłem takiego oświadczenia możliwe jest zawieszenie wypłaty świadczenia, bez poinformowania mnie o tym fakcie?

Czy też wyjątkowo w tym miesiącu spóźnia się przelew. Wiem, że mogę wyjaśnić tę sprawę w ZUSie, ale dzisiaj już się niczego nie dowiem, a przyznam, że zależy mi na szybkiej odpowiedzi, abym wiedział, co robić.

Pozdrawiam wszystkich.

Dzisiaj jest dopiero 18-ty. Jeżeli nie otrzymasz do 20-go to 21-go powinieneś zgłosić się do ZUS. ZUS teraz rygorystycznie przestrzega terminów wypłat. Jeżeli 20-ty to 20-ty.

Witam serdecznie!

Widzę że nie tylko ja mam ten sam problem co Pan. Też dzisiaj cały dzień oczekiwałam na rente rodzinną bez skutku. Zawsze 18 to był ostateczny termin. Konto bankowe posiadam w PKOBP byc może to wina banku.. Proszę napisać czy Pan dostał rentę jutro. Ja też na pewno sie odezwę w tej sprawie. Nie pisałam żadnego oświadczenia do ZUS ani nie dostałam od nich żadnego pisma.

To nie wina banku. Faktem jest, że ZUS rozpuścił świadczeniobiorców, a teraz zaczął liczyć koszty. Termin płatności to termin płatności i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Czyż 90 % z nas nie płaci rachunków w ostatni dzień?

Ps. Jestem kobietą :)

Aha czyli mam się nie martwić i czekać cierpliwie na rente do 20?. Bo już się bałam że mi jej w ogóle nie dadzą . Przyznam ze ZUS przezwyczail mnie do tego ze rente dostawalam wczesniej

@annas1987 korzystam z usług BZ WBK, więc to z pewnością nie wina banku. Co do uwag o dacie przelewu, to zgadzam się. Jeśli data wypłaty świadczenia to 20, to tak też powinno być. ZUS jednak przyzwyczaił nas, że pieniądze są kilka dni wcześniej na koncie.

Mnie jednak zbiła z tropu możliwość zawieszenia świadczenia w związku z niedostarczeniem zaświadczenia o wysokości dochodu za 2008 r., ale powyższe odpowiedzi raczej rozwiewają moje obawy. Oczywiście poinformuje jeśli pieniądze otrzymam.

OK sprawa wyjaśniona - renta została przelana, a więc słowa @Morena o ściślejszym przestrzeganiu terminów przez ZUS się potwierdziły. Dziękuję za wypowiedzi. Temat zamknięty.

Powrót