Zawieszenie wykonania kary łącznej

• Autor wątku Autor wątku Konvax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konvax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Tak jak w tytule, otrzymałem już jeden wyrok 1 rok w zawieszeniu na 5 lat z tym, że szykuje się drugi wyrok można powiedzieć za to samo. W pewnym okresie czasu około 2 lat, wykazano szereg przestępstw z art.286 i zostało to rozbite na dwie rozprawy. Jak wyżej wspomniałem pierwszy jest w zawieszeniu i drugi też szykuje się na zawieszenie. Jednak tutaj pojawia się moje pytanie, czy sąd jak będzie wydawał wyrok łączny to czy może zawiesić wykonanie kary 1 roku na okres 5 lat, czy będzie suma dwóch wyroków z zawieszeniu i na pół będzie pozbawienie wolności bez zawieszenia?

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

W takim razie zastanawiałabym się na twoim miejscu, czy w ogóle wnioskować o połączenie tych kar. Jako, że pierwsza z nich przewiduje 1 rok pozbawienia wolności (w zawieszeniu), taka kara łączna będzie musiała być wyższa niż 1 rok, więc nie będzie można takiej kary orzec w zawieszeniu.

Vivecca napisał:
W takim razie zastanawiałabym się na twoim miejscu, czy w ogóle wnioskować o połączenie tych kar. Jako, że pierwsza z nich przewiduje 1 rok pozbawienia wolności (w zawieszeniu), taka kara łączna będzie musiała być wyższa niż 1 rok, więc nie będzie można takiej kary orzec w zawieszeniu.

A to nie jest tak, ze prokuratura może złożyć wniosek o połączenie wyroków? Oba akty oskarżenia przygotowywała ta sama prok.

Mogą, ale mała szansa że to zrobią. Takie wnioski zazwyczaj składają sami skazani, albo ZK jak zauważy, że ktoś ma bogatą kartę karną. Raczej nie prokuratura, to nie jest tak że sprawą zajmuje się jeden prokurator, który pamięta że masz dwa wyroki.
To nie ma znaczenia, że akty są z tej samej prokuratury. Myślisz, że każdy prokurator w jednostce kojarzy twoją sprawę? Oni mają w referatach setki spraw, a na wokandy chodzą losowo (a nie na "swoje" sprawy).

Vivecca napisał:
Mogą, ale mała szansa że to zrobią. Takie wnioski zazwyczaj składają sami skazani, albo ZK jak zauważy, że ktoś ma bogatą kartę karną. Raczej nie prokuratura, to nie jest tak że sprawą zajmuje się jeden prokurator, który pamięta że masz dwa wyroki.
To nie ma znaczenia, że akty są z tej samej prokuratury. Myślisz, że każdy prokurator w jednostce kojarzy twoją sprawę? Oni mają w referatach setki spraw, a na wokandy chodzą losowo (a nie na "swoje" sprawy).

Akurat prokuratura jest bardzo zaangażowana w ta sprawę wiec szansa myślę, że jest duża. Dodatkowo sędzia wie o zakończeniu drugiej sprawy wiec z tego co wyczytałem, może on sam z siebie połączyć obydwa wyroki, wiec najprawdopodobniej z tego co widzę będzie bez zawieszenia. No chyba, że jest jakieś wyjście?

Sędzia na pewno wie, bo ma twoją kartę karną. Ale na pewno w pierwszej kolejności wyda wyrok w aktualnej sprawie, i nie może w tym wyroku połączyć kar z tej poprzedniej sprawy.

Zgodnie z art 568 kpk Sąd orzeka karę łączną:
1) w wyroku skazującym - w odniesieniu do kar wymierzonych za przypisane oskarżonemu tym wyrokiem przestępstwa;
2) w wyroku łącznym - w pozostałych wypadkach.

U ciebie najpierw Sąd wyda wyrok, trzeba poczekać na jego uprawomocnienie, a potem ktoś może złożyć wniosek o wyrok łączny.

(Jeszcze w życiu nie widziałam wniosku o łączną z Prokuratury, ani robienie tego przez Sąd z urzędu bez prośby ZK/AŚ. To, że prokuratura jest "zainteresowana" sprawą - skazaniem ciebie, nie znaczy że po jej zakończeniu będzie wnioskowała o wyrok łączny, zwłaszcza że nie mają w tym żadnego interesu. Na łącznych zależy skazanym, żeby mieli mniejszą karę, i ZK/AŚ, żeby ustalić ile ktoś ma tam przebywać)

Ostatnia edycja:
Art. 504.
Wyrok łączny sąd wydaje z urzędu lub na wniosek skazanego albo prokuratora

Ale jak tak mówisz, to pozostaje mi czekać. Okaże się z czasem.

Cześć, mam praktycznie identyczną sprawę. Jak u Ciebie się finalnie skończyło? Wydał ktoś wyrok łączny z urzędu czy nie?

Również nigdy nie spotkałem się aby prokuratura pilotowała prawomocne wyroki w zawieszeniu. Wyrok zapada, uprawomocnia się i na tym kończy się rola prokuratury. Dalej nadzór nad skazanym przejmuje kurator sądowy i problem z łącznym może zaistnieć wówczas gdy zachodzą przesłanki do wprowadzenia wyroku do wykonania. Natomiast jeżeli okres próby przebiega bez zastrzeżeń nikt nie będzie robił na siłę łącznego a napewno nie sąd. Sędzia sam nie grzebie w aktach spraw prawomocnie zakończonych i nie analizuje jakie wyroki łączyć.

Powrót