zawieszenie wypłaty renty

• Autor wątku Autor wątku prosiun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prosiun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem rolnikiem30 lat. Cały ten okres płacę skladki na KRUS. Od 30.09.1999r. do 31.08.2006 byłem na rencie. W dniu 01.07. 2008r. zostałem uznany za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym, na okres 1 roku. Jednak KRUS odmówił wypłaty renty. Proszę o informację, czy decyzja KRUS jest prawidlowa i czy jest sens ją zaskarzyć. Rolnikiem jestem nadal.

Witam
Nie można udzielić odpowiedzi, ze względu na brak podania przez Pana m.in.takich szczegółów, jak powód odmowy renty.

Witam.
Prezes KRUS powołuje się na ustawę z dnia 20.12. 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2008r.Nr 50 poz. 291.z późn. zm.)( Osobiście uważam, że prezes źle interpretuje ustawę.)
Zgodnie z art.21 renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia następujące warunki:
-podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres 20 kwartałów, jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.
-okres 20 kwartałów powinien przypadać w okresie 10 lat przed złożeniem wniosku o przyznanie rentyrolniczej z tytułu niezdolności do pracy.
Zgodnie z art. 22 ust. 2 prawo do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, które ustało z powodu ustąpienia całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym podlega przywróceniu, jeżeli w ciągu 18 miesięcy od dnia ustania prawa do renty ubezpieczony stał się całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym.
Z uwagi na powuższe, że posiadał Pan uprawnienia do renty rolniczej okresowej do 31.08 2006r., a inwalidztwo orzeczeniem lekarza KRUS z dnia 16.07.2008r. zostało ustalone na dzień 01.07.2008r. tj. powyżej 18 miesięcy od ustania ubezpieczenia emerytalno-rentowego-brak możliwości przywrócenia renty.
Jednocześnie nie posiada Pan uprawnień do przyznania renty rolniczej ponieważ nie posiada Pan wymaganego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego w okresie 10 lat od złożenia wniosku- podlegał Pan ubezpieczeniu do 30.09.1999r. oraz od 01.07.2006r. do nadal.
Wobec powyższego wniosek zostaje załatwiony odmownie.

Witam, co do powyższej odmowy, inwalidztwo nie zostało ustalone w okresie powyżej 18 miesięcy od ustania ubezpieczenia emerytalno-rentowego, lecz w trakcie ubezpieczenia
Natomiast faktycznie nie spełnił Pan wymogu 5 lat ubezpieczenia w ostatnim 10-leciu liczonym wstecz od daty złożenia wniosku. W przypadku osób powyżej 30 roku życia wymagane jest 5 lat.

Witam. Odwołanie do sądu napisałem za pośrednictwem KRUS (bo taki był wymóg). Otrzymałem od KRUS decyzję anulującą poprzednią. Odwołanie nie zostało skierowane do sądu. Dzisiaj otrzymałem wezwanie na komisję lekarską. To są jakieś kpiny, ponieważ posiadam orzeczenie o całkowitej niezdolności w gospodarstwie rolnym, która jest prawomocna.
Proszę o poradę co z tym dalej mam zrobić. Zaznaczam, że byłem już na dwóch komisjach.

[cytat="prosiun":2gc1j3q6]
Proszę o poradę co z tym dalej mam zrobić. Zaznaczam, że byłem już na dwóch komisjach.[/cytat:2gc1j3q6]
Należy stawić się na komisję. Niezdolność do pracy się zmienia wskutek leczenia.

Powrót