Zawieszona działalność gospodarczą a rachunek firmowy

• Autor wątku Autor wątku PiotrBr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrBr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Szanowni Państwo,
Mam zawieszona jednoosobowa działalność gospodarczą i aktywny rachunek firmowy. Co miesiąc generuje on koszty, które to, opłacam przelewem z innego konta.
Proszę o informację, czy przy zawieszonej dzialnosci mogę robić takie "ruchy na koncie" tzn przelewać z innego konta środki na pokrycie opłaty bankowej.
Dodam, nie nie chce w tym momencie zamykać rachunku firmowego, ponieważ chciałbym jak najszybciej odwiesić działalność.

Tak, możesz. Koszty obsługi rachunku firmowego przy zawieszonej działalności gospodarczej są kosztem uzyskania przychodu - możesz rozliczyć w rozliczeniu rocznym.

Bardzo dziękuję Pani za odpowiedź, proszę jeszcze o informację czy muszę taki koszt rozliczyć w rozliczeniu rocznym, czy moge, ale nie muszę.

Pozdrawiam serdecznie

Zapoznaj się z treścią Art. 25 ust. 2 ustawy Prawo przedsiębiorców i następnymi.

Mam jeszcze pytanie odnośnie leasingu który opłacam, przy zawieszonej dzialanosci. Opłacam go z konta prywatnego a nie firmowego. Czy mogę tak robić? Pozdrawiam

Możesz, opłaty leasingowe przy zawieszonej działalności nie są kosztem.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, czyli przelewy z konta osobistego zamiast firmowego to nie problem w tej sytuacji ?

Powrót