Zawieszone postepowanie egzekucyjne .

• Autor wątku Autor wątku MALGORZATA.GD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MALGORZATA.GD

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 442
Witam serdecznie
Mam pytanie odnosnie zawieszonego postepowania egzekucyjnego.
Na wniosek wierzyciela postepowanie zostalo przez komornika zawieszone mija juz rok a wierzyciel nie zlozyl wniosku do komornika by podjac zawieszona egzekucje czy wobec tego po uplywie roku od zawieszenia ulega to postepowanie umorzeniu ? Bede wdzieczna za podzielenie sie wiedza w tej nurtujacej mnie sprawie.

Tak.

[cytat:71i0oey6]
Art. 823. Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania. Termin powyższy biegnie od dnia dokonania ostatniej czynności egzekucyjnej, a w razie zawieszenia postępowania - od ustania przyczyny zawieszenia.
[/cytat:71i0oey6]

Serdecznie dziekuje za pomoc.

Czy komornik winnien wystosowac pismo do dluznika oraz wierzyciela
informujace o umorzeniu tegoz postepowania egzekucyjnego?

na wniosek

art 827 § 2 kpc
[lex:nruex1o4]Art. 827. § 1. ...
§ 2. Na wniosek wierzyciela lub dłużnika organ egzekucyjny wyda zaświadczenie o umorzeniu postępowania.
[/lex:nruex1o4]

Badzo dziekuje za odpowiedz.
Jeszcze tylko jedno pytanie.
Z chwila umorzenia postepowania egzekucyjnego z mocy prawa czy koszty ktore naliczyl sobie komornik w zwiazku z prowadzona egzekucja nadal mnie obciazaja( musze je zaplacic) czy takze ulegaja umorzeniu?
To bardzo dla mnie istotne gdyz obawiam sie ze komornikwejdzie mi na rente ktora i tak jest mala bo otrzymuje tylko 524 zl netto.

Dzieki za pomoc .

Powrót