Zawiła sprawa. Proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku krezuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krezuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo proszę was o pomoc. Moja sprawa wygląda tak:

Moja babcia mieszkała z moim dziadkiem w mieszkaniu. W tym oto mieszkaniu znajdowało się wiele przedwojennych mebli, obrazów, żyrandoli, świeczników itp. Jednak moja babcia umarła. Mój dziadek postanowił ożenic się powtórnie. Gdy on zmarł jego zona po kilku latach wszystkie te ruchomosci sprzedała (około 2002 roku) jednemu kolekcjonerowi. Czy jest szansa prawna any te rzeczy odzyskać? Bardzo mi na nich zależy, to były pamiątki po moich dziadkach. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Rozumiem, że żadnej sprawy spadkowej ani po babci ani po dziadku nie było?
Można złożyć wniosek do sądu o nabycie spadku wraz z wnioskiem o zrobienie inwentarza spadku, ale jak udowodnisz, że przedmioty te były w mieszkaniu w dniu śmierci dziadka, jak je wycenić?
Nawet jeżeli sąd potwierdzi Twoje prawo do spadku z uwzglednieniem tych przedmiotów to bedziesz mógł domagać sie jedynie pieniędzy od żony dziadka. Przedmioty zostały sprzedane i moim zdaniem nie ma możliwości odzyskania ich od nabywcy.

a gdzie je teraz znajdziesz ? mogły już przejść przez dziesiątki rąk....

Nie było zadnej sprawy spadkowej. Ale sprzedaz da sie chyba wycofać gdyż wszystkie te zeczy ma jeden gosc w swoim mieszkaniu

Powrót