Zawyżony koszt wody - ryczałt zamiast licznika

• Autor wątku Autor wątku etet100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U nas niby spółdzielnia legalizuje i zapewne coś tam im za to płacimy (w czynszu).

W regulaminie jest między innymi coś takiego:

"Użytkownik lokalu jest zobowiązany do udostępnienia lokalu celem wymiany wodomierza lub jego kontroli.
Nieudostępnienie lokalu do wymiany wodomierza zwalnia Spółdzielnię z odpowiedzialności za okresową
wymianę legalizacyjną wodomierzy, a po utracie legalizacji wodomierzy spowoduje automatyczne naliczanie
ryczałtu miesięcznego według zasad jak w lokalach bez wodomierzy. Uporczywe nieudostępnienie lokalu do
kontroli wodomierzy spowoduje naliczenie ryczałtu miesięcznego według zasad jak w lokalach bez
wodomierzy"

Oni twierdzą, że do nas dzwonili i się z nami umawiali na wymianę, co jest bezczelnym kłamstwem. Nie ma najmniejszej szansy żeby żona się z nimi umawiała, wiedząc, że nas przez większość dnia nie ma w domu. Aż mam ochotę poprosić operatora o billingi i sprawdzić czy ktoś faktycznie kiedykolwiek dzwonił.

I co jeśli odmawiają uznania reklamacji? Tylko sąd? Chodzi o 200 czy 250 zł.

etet100 napisał:
Witam. Otrzymałem kwartalne rozliczenie wody. Jest na nim duża niedopłata (400 zł). Okazało się, że spółdzielnia zamiast wg licznika (wychodziło 60 zł miesięcznie) zaczęła nam zaliczać ryczałt 200 zł. Podobno nasz licznik stracił legalizację i w związku z tym jego wskazania nie mają już znaczenia. Spółdzielnia twierdzi, że byliśmy informowani o konieczności wymiany licznika. Jest to absolutna bzdura. Nikt do nas nie dzwonił (choć tak twierdzą) a na kartce, która wisiała na klatce, nie było wymienionego naszego lokalu. Nie mam na to żadnego dowodu, choć zapewne oni także nie mają.

Co z tym można zrobić? Zaczniemy na pewno od reklamacji. Ale co z kwestią uregulowania tego złodziejskiego rozliczenia? Szlag mnie trafia na samą myśl, że miałbym im to zapłacić.

Nie wszystko co na tym forum piszą jest prawdą. Więcej na temat ryczałtu za wodę można znaleźć już na pierwszej pozycji na stronie wyszukiwarki Google szukując frazy: 'wygórowany ryczałt za wodę w spółdzielni' -- np. w Google Chrome można to zrobić automatycznie 1) podświetlając tę frazę -> 2) klikając prawym klawiszem myszy -> 3) i klikając na wyszukaj w Google

Ostatnia edycja:
Powrót