Zawyżony rok produkcji auta

• Autor wątku Autor wątku Azazello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Azazello

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam!
Sprawa wyglada nastepujaco:
zakupilem niedawno volkswagena golfa w firmie zajmujacej sie sprowadzaniem aut uzywanych z niemiec...Data pierwszej rejestracji auta wbita w niemieckim dowodzie to styczen 1994...Sprzedawca poinformowal mnie, iz data produkcji to rowniez rok 1994...wczoraj bylem zarejestrowac auto i juz w okienku pani poddala w watpliwosc ten rok produkcji informujac, ze urzad sprawdzi faktyczna date i mnie poinformuje...dzis otrzymalem telefon z informacja, iz rzeczywisty rok produkcji auta to sierpien 1993...
i tu moje pytanie - skoro sprzedawca wprowadzil mnie w blad, sprzedajac mi auto z 1993 jako rocznik 1994, to czy mam teraz prawo domagac sie od niego obnizenia ceny i zwrotu czesci gotowki? a jesli tak, to na co musze sie powolac w rozmowie z nim, zeby miec solidny argument...?
zaznaczam, ze w niemieckich papierach nie ma nigdy daty produkcji, tylko data pierwszej rejestracji, wiec nie mialem mozliwosci sprawdzic jaki to faktycznie jest rocznik...
z gory dziekuje za pomoc,
pozdrawiam

Może pan zażądać stosownego obniżenia ceny na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej ze względnu na niezgodność towaru z umową sprzedaży(jeśli samochód został kupiony przez pana jako osobę fizyczna, w celu niezwiązanym z wykonywaniem działalności zadowodwej lub gospodarczej). Może pan wystosować takie żądanie z powodu tego, że ani wymiana na nowy, ani naprawa nie wchodza w grę. Naturalnie, to pan musi udowodnić tę niezgodność i ustalić jaka jest rożnica w cenie między autem z 93 a 94 roku.
Pozdrawiam

Powrót