Zażalenie - Art. 394 § 1

• Autor wątku Autor wątku Andrzej2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Art. 394 § 1. głosi:
Zażalenie do sądu drugiej instancji przysługuje na postanowienia sądu pierwszej instancji kończące postępowanie w sprawie, a ponadto na postanowienia sądu pierwszej instancji i zarządzenia przewodniczącego, których przedmiotem jest:
1) zwrot pozwu, odmowa odrzucenia pozwu, przekazanie sprawy sądowi równorzędnemu lub niższemu albo podjęcie postępowania w innym trybie,
2) odmowa zwolnienia od kosztów sądowych lub cofnięcie takiego zwolnienia oraz odmowa ustanowienia adwokata lub radcy prawnego lub ich odwołanie;
3) oddalenie opozycji przeciwko wstąpieniu interwenienta ubocznego oraz niedopuszczenie interwenienta do udziału w sprawie wskutek uwzględnienia opozycji;
itd.
Mam pytanie, czy powyższe punkty 1,2 i dalsze odnoszą się tylko do "postanowienia sądu pierwszej instancji i zarządzenia przewodniczącego", czy również do pierwszej części pierwszego zdania tego paragrafu, czyli "na postanowienia sądu pierwszej instancji kończące postępowanie w sprawie"
Z góry dziękuje za wszelka pomoc
Pozdrawiam Andrzej

Zauważ, że te wyszczególnione punktami sytuacje, na które służy zażalenie, nie kończą postępowania w sprawie. Dlatego wg. mnie przepis należy interpretować w ten sposób, że zażalenie przysługuje na:
1) postanowienia kończące postępowanie w sprawie, oraz
2) postanowienia i zarządzenia nie kończące postępowania w sprawie, a dotyczące sytuacji wymienionych w poszczególnych punktach.
Przemawia również za tym użyty zwrot (...)"a ponadto"(...).

Dziękuję za to, że się odezwałaś wyjaśniając mi moją niewiedzę, lecz wyjaśnienie jest dla mnie zbyt skomplikowane. Bądź uprzejma i napisz mi wyjaśnienie na moje pytanie tak lub nie. A mianowicie: czy punkty od 1 do 11 dotyczą pierwszej składni zdania tego artykułu "Zażalenie do sądu drugiej instancji przysługuje na postanowienia sądu pierwszej instancji kończące postępowanie w sprawie,"
Proszę o odpowiedź tak, lub nie

Powrót