zażalenie do sądu - jakiego?

• Autor wątku Autor wątku miv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miv

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Chcę napisać zażalenie na postanowienie prokuratora o zawieszeniu postepowania.
Jezeli odbyla by sie sprawa karna to byłaby w sadzie grodzkim.
1. Czy zażalenie też w takim razie pisze do sadu gordzkiego czy cywilnego?

2. Czy sprawa dotyczaca zażalenia jest rozpatrywana bez mojego udzialu?

[cytat="miv":1goupw1e]Chcę napisać zażalenie na postanowienie prokuratora o zawieszeniu postepowania.
Jezeli odbyla by sie sprawa karna to byłaby w sadzie grodzkim.
1. Czy zażalenie też w takim razie pisze do sadu gordzkiego czy cywilnego? [cytat:1goupw1e]
Sąd cywilny nie ma nic do spraw karnych. Pismo wystarczy skierować ogólnie do Sądu Rejonowego, gdyż i tak zostaje ono zlożone za posrednictwem Prokuratora Prokuratury który wydał / zatwierdził postanowienie o zawieszeniu.

[cytat:1goupw1e] 2. Czy sprawa dotyczaca zażalenia jest rozpatrywana bez mojego udzialu?[/cytat:1goupw1e][/cytat:1goupw1e][/cytat:1goupw1e]
Będzie Pani powiadomiona o terminie. A czy Pani się stawi czy nie to jest to sprawa drugorzędna.

A tak na marginesie - niema obecnie Sądów Grodzkich. W ten sposób określa się (zresztą błędnie) Wydziały Grodzkie Sądów Rejonowych.
Nadto to że Pani sprawa ma zostać w przyszłości rozpatrzona przez Wydział Grodzki, nie oznacza bynajmniej że zażalenie na zawieszenie postępowania, będzie rozpatrywał Wydział Grodzki. W wielu Sądach są np Sekcje Postępowania Przygotowawczego, które to Sekcje działają w ramach Wydziałów Karnych, i zajmują się m. in. obslugą sądową w ramach postępowań przygotowawczych to jest np stosowaniem tymczasowego aresztowania, rozpatrywaniem zażaleń na decyzje w ramach postępowań przygotowawczych, przesłuchiwaniem maloletnich pokrzywdzonych w sprawach przeciwko wolności seksualnej etc.

Powrót