Zażalenie na brak wniosku o ukaranie

• Autor wątku Autor wątku Żelisław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ż

Żelisław

Użytkownik
Odpowiedzi
192
Czy dobrze rozumiem, że jako pokrzywdzony wykroczeniem z art. 86 par. 1 kw nie mam możliwości wniesienia zażalenia na zastosowanie przez policję pouczenia wobec sprawcy? Jedyne co mi zostało to samodzielnie składać wniosek o ukaranie do sądu?

Nie do sądu, tylko idziesz na posterunek Policji (ewentualnie do prokuratury) i jeśli masz numery rejestracyjne osoby uczestniczącej a zdarzeniu drogowym, to je w tym zawiadomieniu podajesz (im więcej merytorycznych treści, tym lepiej). Napisz koniecznie, że policjant pouczył osobę (oddziaływanie wychowawcze k.w.), wobec której stwierdził naruszenie prawa w postaci czynu podlegającemu sankcji karnej z kodeksu wykroczeń.

Napisz coś więcej, np. w jakim charakterze czujesz sie pokrzywdzonym?

Już składałem sprawę na policji. Dostałem pismo, że sprawca czynu został pouczony. Mam w sprawie status pokrzywdzonego (realnie nic mi ani mieniu się nie stało). Z pisma i z art 56a kpsw wnioskuję, że nie mam możliwości zakwestionowania tej decyzji z wyjątkiem zabawy w oskarżyciela posiłkowego. Więc jeśli dobrze rozumiem, gdybym nie miał statusu pokrzywdzonego, to mógłbym złożyć zażalenie, a tak to nie.

Ostatnia edycja:
Dzięki statusowi osoby pokrzywdzonej masz większe możliwości, bo właśnie możesz złożyć wniosek o ukaranie samodzielnie. Sąd rozpatrzy czy zastosowanie pouczenia wobec sprawcy wykroczeni a było wystarczające - jeżeli uzna, że tak, to wyda stosowne postanowienie o umorzeniu. To postanowienie będziesz mógł "żalić".

Powrót