zazalenie na czynności prokuratury

• Autor wątku Autor wątku kasica-76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasica-76

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam
Chciałabym złożyć zażalenie na czynności prokuratury w związku z odmową wszczęcia postępowania w sprawie o czyn art.286 par.1kk
Cała sprawa dotyczyła klientki która naprawiała u nas samochód na firmę ubezpieczeniową. W celu ułatwienia stosujemy formę rozliczenia bezgotówkową tzn klient upoważnia nas do odbioru odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej w zamian za to odbiera naprawiony samochód. Tak było w tym przypadku. W dniu 22-01-2009 klientka podpisała pełnomocnictwo -cesje należności na nasz warsztat następnie odebrała w tym samym dniu samochód po czym natychmiast pojechała do Towarzystwa ubezpieczeniowego i odwołała cesję pieniądze za odszkodowanie wskazała żeby wypłacić na konto teścia!!!! O całej sprawie dowiedzieliśmy się następnego dnia i natychmiast zgłosiliśmy sprawę do prokuratury. W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy od prokuratury zawiadomienie o odmowie wszczęcia postępowania na podst art.17 par1 pkt2kpk. W uzasadnieniu prokuratura napisała cyt" zachowanie Pani X w żaden sposób nie wyczerpuje znamion czynu określonego w art. 286 par1kk dla bytu, którego niezbędną przesłanką jest aby sprawca w chwili zawierania umowy działał z góry powziętym zamiarem jej nie dotrzymania, co w tym przypadku nie miało miejsca" Napisano nam żebyśmy dochodzili roszczeń na drodze cywilno prawnej.
I to ma być sprawiedliwość????? Kobieta w tym samym dniu składa mi cesję odbiera naprawione auto następnie w tym samym dniu odwołuje cesję w firmie ubezpieczeniowej nie powiadamiając nas o tym. Co prawda otrzymałam odszkodowanie od firmy ubezpieczeniowej gdyż po interwencji radcy prawnego okazało się że cesja należności nie może być cofnięta i Towarzystwo ubezpieczeniowe przekazało nam odszkodowanie. Chciałam aby ta kobieta została ukarana, żeby wiedziała że nie można tak postępować!!!! Tak juz wie że jak zrobi coś podobnego to nie poniesie z tego tytułu żadnej kary. Proszę o pomoc czy to jest sprawiedliwe? Czy odmowa wszczęcia postępowania przez prokuraturę jest słuszna? Czy powinnam złożyć zażalenie? Co prawda da otrzymałam należność ale czy pozwolić na to aby oszustce uszło to na sucho?

a skąd wiesz ,że nie chciala ci zapłacić? - bo samo cofnięcie cesji o tym nie świadczy- bo np. może chcialała zapłacić gotówką...albo stwierdziła ,że ty chcesz mniej niż ona dostanie w gotowce z ubezpieczenia i ona zachowa sobie róznicę...

Jasne biedna, uczciwa kobieta... Szkoda, że nas o tym nie poinformowała:( albo nie przyjechała aby uregulować należność w groszowej kwocie A co tam jakieś 11 tyś złotych. Faktycznie mogłam też zadzwonić do serwisu że nie zapłacę im w terminie za części które od nich zakupiłam albo mogłam powiedzieć pracownikom że nie dostaną wypłaty bo pani X nie zapłaciła he he he

Tak to wiem jest na to 7 dni ale czy w przypadku tej sytuacji ma to sens? Czy prokuratura zgodnie z przepisami mogła odmówić wszczęcie postępowania? W takiej sytuacji ta oszustka będzie widziała, że jeżeli zrobi coś takiego jeszcze raz (może się uda) to nie poniesie z tego tytułu żadnych konsekwencji. Nie chcę i nie życzę nikomu spotkania z takim oszustwem!!! Po tym jak dowiedziałam się w pierwszej chwili że ona wycofała upoważnienie i że odszkodowanie zostanie wypłacone jej teściowi myślałam, że dostanę zawału!!! Kwota ok 11 tyś zł Za części trzeba było zapłacić pracownikom też po prostu horror. Moim zdaniem powinna dostać jakąś karę finansową z przeznaczeniem na instytucje charytatywne!!!

>Proszę o pomoc czy to jest sprawiedliwe? Czy odmowa wszczęcia postępowania przez prokuraturę jest słuszna?

A skąd mamy wiedzieć, co jest w aktach sprawy?

>Czy powinnam złożyć zażalenie?

To twój wybór.

Chcesz, to się żalisz, nie - to nie. Żadna filozofia.

Super!!!!!! Na prawdę bardzo trafne i pomocne spostrzeżenia. Po tym co tu przeczytałam doszłam do wniosku: Nic, tylko robić wałki w tym kraju. Oszuści są przecież pod ochroną!!!! Jak tu ma być dobrze:mad:

Powtarzam - sąd osoba pisząca na forum może wiedzieć, co znajduje się w aktach sprawy i jakiej podstawie faktycznej została wydana decyzja końcowa? I czy była słuszna, czy tez nie? Masz prawo skorzystać ze środka odwoławczego, wiec jeśli chcesz, to skorzystaj. I cóz więcej można dodac? Reszta to byłyby dywagacje wziete z sufitu.

To co wiec musiałaby oszustka zrobić aby "wyczerpać znamiona czynu" art. 286 par1kk przytoczonego przez prokuraturę? Prokuratura sama piesze w uzasadnieniu że: podpisała cesję, odebrała auto i natychmiast odwołała cesję. Zabrała samochód w którym były założone nasze części a następnie próbowała zagarnąć jeszcze za to kasę. Jak dla mnie jest to próba bezpodstawnego wzbogacenia się i to nie jest przestępstwo?

Prokuratura uznała, iż nie.
A Pani przysługuje zażalenie na to postanowienie.
Oceny wyczerpania znamiona czynu zabronionego - nie znając akt sprawy -
nikt Pani tutaj nie będzie w stanie dokonać.

Nie wiem co tam znajduje się w aktach prokuratury ale powiem krótko. Rzecz dzieje się w ciągu jednego dnia 22-01-2009 Rano jadę z klientką do firmy ubezpieczeniowej w celu potwierdzenia upoważnienia godz 9:30 wracamy do warsztatu. Klientka prosiła o sprawdzenie fotela kierowcy oczywiście obejrzała dobrze samochód nie zgłaszając żadnych usterek po naprawczych. Godzina 15:00 klientka odbiera auto zadowolona pożegnała się i odjechała naprawionym autem w dalszym ciągu nie zgłaszała żadnych roszczeń. Godzina 15:30 klientka prosto od nas jedzie do firmy ubezpieczeniowej odwołuje pełnomocnictwo a następnie wskazuje aby pieniądze z odszkodowania przelali na konto jej teścia. Moim zdaniem jest to działanie zamierzone i celowe z jej strony. Wiedziała, że jeżeli powie nam że wycofuje upoważnienie to nie wydamy jej auta jeżeli nie zapłaci za naprawę gotówką. Jest to więc z jej strony celowe wprowadzenie w błąd w celu osiągnięcia korzyści majątkowej ( naprawiony samochód + odszkodowanie) Na szczęście dokument który podpisała był cesją i wg opinii radcy prawnego nie mogła go ot tak sobie wycofać bez naszej zgody. Otrzymaliśmy należną zapłatę od TU ale uważam, że ta oszustka powinna być ukarana!!!!

Tak na gorąco, zastawiam się czy nie powinno jej się postawić zarzutu usiłowania oszustwa ale na szkodę ubezpieczyciela (bo dlaczego teść miałby dostać te pieniądze skoro samochód został naprawiony przez firmę?). Choć oczywiście to tylko dywagacje bez znajomości materiału dowodowego zebranego w sprawie.

Powrót